fallback

Подкрепяна от знаменитости фабрика в Хаити ще прави луксозни облекла

През 2010 г. на производството на дрехи са се падали около 80% от износа на Хаити

15:38 | 20.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Когато компанията за дрехи Boxercraft си търси нов доставчик на тениски и потници в началото на тази година, тя не се насочва към заводи, които бълват милиони евтини артикули. Вместо това фирмата със 120 служители, базирана близо до Атланта, избира производител на облекло от Хаити - Industrial Revolution II (IRII). Онова, което привлича вниманието ѝ, са не толкова конкурентните цени на острова и ниските разходи за внос, а по-скоро обещанието на IRII да обучава безработни жители, да им плаща по-високи от минималните заплати и да дарява половината си печалба за социални програми, пише Businessweek.

Купувачите "се чувстват отговорни към реалния служител, който произвежда продуктите, които всички носят днес", обяснява главният изпълнителен директор на Boxercraft Шели Фоланд, като отбелязва, че инцидентът със сриналата се фабрика за облекло, при който в Бангладеш през тази пролет загинаха 1100 работници, е дал нов фокус върху ужасяващите условия в някои предприятия. Фоланд иска IRII да произвежда около 40% от милионите тениски и панталони, които Boxercraft продава годишно чрез търговци на едро и дребно в книжарниците на университети и курорти.

С подкрепата на дизейнерката Дона Каран, актьорът Мат Деймън и Джоуи Адлър, главен изпълнителен директор на Diesel Canada, в началото на септември IRII започна да работи в завода си в Порт-о-Пренс. Целата е в крайна сметка фирмата да спечели поръчки от западни марки за по-луксозни дрехи, които обикновено се възлагат на фабрики в Ню Йорк, Лос Анджелис или Милано. 

Съоснователят и главен изпълнителен директор на IRII Роб Броги твърди, че идеята за компанията се е родила от фрустрацията от "пълния провал" на глобалните хуманитарни усилия за помощ на острова след земетресението през 2010 г. "Хората в Таити не искат милостиня", казва Броги, който е бивш хедж фонд мениджър от САЩ. "Искат икономически възможности и добра работа".

През 2010 г. на производството на дрехи са се падали около 80% от износа на Хаити и близо 10% от БВП. САЩ не налагат мито върху по-голямата част от облеклата, внасяни от карибската държава.

Ричард Колс, който от 15 години управлява семейния си текстилен бизнес със 3000 работници в Хаити, определя по-голямата част от индустрията с облеклата на острова като "архаична". Според Колс, който също е сред съоснователите и съсобственици на IRII, собствениците на заводи трябва да се отнасят по-добре със служителите си и да им дават повече отговорности, вместо да ги "изстискват до край". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 12.09.22 г.
fallback