fallback

Eдна година чакане за танцуващ сладолед

За места в най-добрия ресторант в света, в испанския град Жирона, се чака поне 12 месеца

16:08 | 23.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Танцуващият сладолед в действие. Снимка: Ройтерс

В деня, в който El Celler de Can Roca бе обявен за "най-добрият ресторант в света", уебсайтът му е регистрирал 12 млн. посещения, пише BusinessWeek.

Поне така твърди Хосе Рока - един от тримата братя, които държат заведението в Жирона, Испания. Списъкът с чакащите за маса вече е запълнен за една година напред, а преди наградата на 29 април той е бил запълнен за 10 месеца.

"Имаме трима служители, чиято единствена работа е да казват „не", обяснява 47-годишният Хосе. Той отговаря за вината. Брат му Хоан на 49 години е главният готвач, а 35-годишният Хорди е сладкарят. Съвсем наблизо се намира ресторантът на родителите им. И тримата са родени и израснали в квартала, където продължават да живеят.

По нищо не личи престижното отличие да е замаяло главите на тримата братя. Те говорят тихо и са срамежливи, изчакват се и твърдят, че винаги се разбират, защото им се налага.

Ресторантът е красиво и изкусно подредено място. В центъра на салона има малка градина с естествена светлина. Подът е от дърво, а големи прозорци откриват гледка към раззеленена улица. В помещението спокойно могат да се поберат 50 души, а в кухнята работят около 30 готвачи.

Има две менюта с разумни цени за подобен клас кухня: 140 евро или 175 евро. Вината към тях струват съответно 55 евро или 85 евро.

Един курс в El Celler de Can Roca може да започне с пет канапета, представляващи пътешествията на Хоан, включително бульон от морски дарове от Перу; гуакамоле, доматени семена, доматена супа и кориандър за Мексико; и козе сирене и йогурт с добавки като мед, розови листа и шафран за Мароко.

След това върху миниатюрно листо от маслиново дърво се сервират захаросани маслини, пълнени с аншоа; следват хрупкави скариди, омлет с тиквички и вермут, топчета от летни трюфели и бриош.

Идва ред на основното, включващо типично местно ястие, наречено "мандала": жулиени от иберийско прасенце с хрупкава кожичка, сервирани с гарнитура от артишок, портокал, лимон и цвекло. Блюдото е цветно, леко и деликатно, като всеки вкус в него е ясно уловим, но в същото време част от един хармоничен микс.

Мидите се сервират със шест вида водорасли; кралските скариди - печени на грил върху канапе от планктон; лангустините - със сос Велюте и шери; агнешките гърди и момици - с патладжан, кафе и женско биле. Всяко ястие е  оригинално и изключително вкусно. Идва ред и на десерта - сладолед с какао, пържено личи и меринге. Вкусът е богат, но най-впечатляващ е фактът, че благодарение на скрит мотор сладоледът танцува като бавно движеща се дискотопка над нещо като квас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:52 | 27.08.22 г.
fallback