fallback

Преподавател от Харвард вкара Джей-Зи и Лейди Гага в класната стая

Успехът на звездите от шоубизнеса и спорта е в основата на курс по стратегическо управление в развлекателната индустрия

18:00 | 04.05.13 г.

Джей Зи, снимка: БТА

Списъкът с герои в лекциите на Анита Елбърс, преподавател в Бизнес факултета в Харвард (HBS), прилича на надписите на сюреалистично телевизионно риалити шоу: Джей-Зи, Леброн Джеймс, Лейди Гага и Мария Шарапова, пише Businessweek.

Елбърс разработва казуси за възхода, падението и вземането на решения, свързани с някои от водещите имена от света на шоу бизнеса, а предметът й "Стратегическо управление в развлекателната индустрия" е един от най-високо оценяваните от студентите-магистри. Сред гостите на лекциите на Елбърс са били мениджърът на Лейди Гага, Трой Картър, президентът на Walt Disney Алън Хорн, както и треньорът на "Манчестър Юнайтед" сър Алекс Фъргюсън.

Това лято тя започва вариант на курса за бизнес лидери, посещаващи HBS, а през есента очаква да публикува книга, която разглежда въпроса "защо суперзвездите получават толкова много пари" и защо шефовете в развлекателната индустрия "харчат възмутителни суми в търсене на следващия блокбъстър".

Елбърс обяснява пред Businessweek, че е била заинтригувана от ЛеБрон Джеймс заради негово решение да не работи с агент, а вместо това да създаде собствена компания, която да се занимава с бизнеса и продажбите му.

Що се отнася до Лейди Гага, преподавателката е впечатлена от феноменално бързата й слава. "В края на 2008 г. никой дори не беше чувал за нея, а през 2009 г. тя вече бе една от най-големите звезди в света. Исках да разбера какви решения е взел мениджърът ѝ, за да постигне този бърз възход", разказва Елбърс.

Казусът, свързан с "Манчестър Юнайтед" и Алекс Фьргюсън пък, разглежда какви са причините легендарният треньор да е сред най-успелите в света и какво го прави ефективен лидер.

"Хората искат да погледнат в кухнята на нещата. Те искат да разберат защо той е успял толкова много и какво го движи напред", споделя преподавателката.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:27 | 05.09.22 г.
fallback