fallback

Как богатите са станали толкова богати?

Изборите, които правят хората, със сигурност са важни за техния успех, но основната причина е късметът

17:45 | 04.05.13 г. 13

Защо някои хора са толкова богати, а други - толкова бедни, пита Businessweek. Усърден труд, находчивост, способности или нещо друго? Зависи с кого се сравнявате. Ако сте по-успели от приятелите, колегите или роднините си, със сигурност до голяма степен това се дължи на факта, че сте по-добър в това, което правите или сте направили по-добър избор, или пък сте работили по-здраво.

Но с разширяването на обсега на сравненията делът на успеха, дължащ се на направените лични избори в сравнение с този, дължащ се на потеклото, намалява рязко. Това предполага, че все още сме далеч от равния достъп до възможности и че богатите се възнаграждават много повече от бедните за едни и същи усилия.

САЩ са общество на неравенството. Според бюджетната служба на Конгреса най-богатите 20% от американците получават половината от националния доход в сравнение с 5% от всички доходи, отиващи за най-бедната 1/5 от населението.

Най-заможните 10% контролират около 70% от богатството.

Светът като цяло е едно изключително неравностойно място. В Норвегия, например, която често е сочена като пример за равенство, все още най-бедната 1/5 от домакинствата са с доходи, възлизащи на по-малко от 1/3 от тези на най-богатата 1/5.

Защо съществува подобно неравенство?

Изборите, които правим като индивиди, могат да ни поставят значително под или над средностатистическите ни връстници по отношение на доходи или щастие. Тези средностатистически връстници обаче са предопределени от фактори, които са извън нашия контрол - като например в какво семейство са родени.

В САЩ около 50% от разликите в личното богатство и 35-43% от разликите в доходите на децата могат да бъдат обяснени със сравнителното състояние и доходите на родителите им, според икономистите Самюъл Боулс и Хърбърт Джинтис.

Една от причините за тази връзка, е че родителите, които са образовани, е много по-вероятно да образоват и собствените си деца.

Майкъл Грийнстоун и Адам Луни от Brookings Institution твърдят, че средната заплата на средностатистическия американец от мъжки пол, независимо дали работи или не, е намаляла с 13 000 долара от 1969 г. По-голямата част от този спад се дължи на падащите доходи на хората със средно или по-ниско образование, което зависи силно от родителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
fallback