fallback

Супер яхтите стават по-зелени

Сегашният икономически климат може да ускори прехода към устойчиви продукти

15:32 | 17.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Човек никога не знае кое е по-голямото зрелище по време на Monaco Yacht Show - шоуто на големите луксозни лодки в Монако. Дали са самите мега лодки в пристанището Херкулес, чиито тикови палуби блещукат на слънцето? Или са посетителите, които идват и на пазар и са склонни да похарчат дори 100 млн. евро за плаващ дворец?

Когато става дума за лодки, дори и тази цена може да не бъде достатъчна, пише в свой материал Wall Street Journal. Една от най-големите атракции тази година ще бъде яхтата Nirvana. Дългата 88,5 м яхта разполага с два терариума, където живеят екзотични гущери и жаби, както и с подвижен покрив и плувен басейн, който може да се превърне и в дансинг. Цена: 230 млн. долара.

А за всички онези, които не я харесват, интерес може да представлява 78,5-метровата Hampshire 2  - с натискането на един бутон хеликоптерната площадка се превръща в поле за тенис на корт или за бейзбол (цена при запитване). Други забележителни лодки са La Pellegrina на Couach, както и Mogambo на Nobiskrug и Lady Петра на Heesen. Четиридневното изложение ще започне в сряда, 19-и октомври.

Клиентите на форума също са доста интересни. Тенът им е безупречен, в една ръка се носи окичено с бижута чихуахуа, на другата ръка виси чанта с монограм на Louis Vuitton, а графикът е безнадеждно претъпкан. Само в четвъртък вечер има три партита, които не трябва да бъдат пропуснати. Captain's Dinner на Fraser Yachts, честването на Boat International в Ермитажа и Bal De La Mer във Fairmont Hotel. 

Но отвъд този блясък индустрията се надява, че шоуто най-сетне ще донесе прилив на свежи пари в касите. Защото строителите на лодки пострадаха особено силно от слабата икономика. В затруднението си те разчитат на отстъпки. „Поради ситуацията на пазара клиентите могат да се надяват на добри сделки", казва Рори Трахеър от Edmiston. „Сега пазарът принадлежи на купувачите, извън всякакво съмнение. Въпреки това много от продавачите не искат да приемат, че нещата са се променили. Нашата отговорност е да бъдем посредници“, казва още Трахеър. Неговата компания представя 22 яхти на шоуто, включително Nirvana и Candyscape II (47,5 милиона евро).

„Има лодки, които ще се продават на цена 40% под себестойността им", казва Джонатан Бекет, главен изпълнителен директор на Burgess Yachts, "Всеки иска да получи изгодна сделка. Но има разлика между сделка и голям удар." Търговецът от Лондон представя девет нови лодки. Smeralda със своите 77 метра е най-голямата яхта, строена някога в Австралия, а цената ще бъде известна при запитване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:03 | 11.09.22 г.
fallback