fallback

Мъже, грижете се за здравето си

Мъжете са по-небрежни към здравето си, което често им изиграва лоша шега

11:31 | 18.05.10 г.

Мъжете се отнасят по-небрежно към здравето си отколкото жените, твърди проф. Франк Зомер, от Университетския медицински център Хамбург-Епендорф, Германия, съобщи ДПА.
Зомер се позовава на неотдавнашно проучване, обхванало мъже на възраст от 40 до 80 години, извършено в шест европейски държави и в САЩ. Въпреки че около 85 на сто от участниците заявили, че са здрави, медицинските им картони свидетелствали за противоположното.
Германският учен отбелязва, че жените са свикнали да следят за здравето си и за здравето на членовете на семейството си, докато мъжете често пренебрегват болката.
Мъжете са особено застрашени от инфаркти и инсулти, които често са предшествани от отпадналост и умора, посочва проф. Зомер. Той съветва мъжете да обръщат повече внимание с цел предотвратяване на здравословни проблеми, вместо да се подлагат на лечение, когато вече са болни.
Една от най-важните профилактични мерки е осигуряването на достатъчно физически упражнения. С тази цел може да помогне използването на уред за измерване на броя на стъпките, посочва Зомер. Според него това устройство е подходящо за мъжете, които обичат да имат специално поставени цели и желаят да видят конкретни резултати от усилията си.
Служителите в офисите могат да изминават 10 000 стъпки на ден, ако използват стълбите вместо асансьорите и да преминават кратките разстояния пеша, казва германският учен. Той предупреждава обаче да не се осъществяват физически натоварвания като "бягане до прага на на изтощението" без подходящи тренировки.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:06 | 25.08.22 г.
fallback