fallback

Изстрелването на първата космическа яхта беше отложено

Лошите климатични условия провалиха старта на мисията, крайната дестинация на която бе Венера

11:04 | 18.05.10 г.

Япония отложи изстрелването на ракета-носител на изследователска сонда, която трябваше да се отправи към Венера, предаде ФП.
Операцията беше отложена 10 минути преди старта заради неблагоприятните метеорологични условия. Час за ново изстрелване засега не се посочва, но се знае датата - 21 май.
Ракетата H-2A трябваше да потегли в 6,44 часа местно време на 18 май (21,44 часа по Гринуич в понеделник) от космодрума Танегашима, в южната част на страната. С ракетата в космоса щяха да бъдат изпратени сондата за Венера, както и няколко експериментални космически апарата, сред които и уредът Икарос. Този апарат, известен още и като космическа яхта, има платна, които ще бъдат задвижвани от енергията и частиците на слънцето.
Самата сонда за изследване на Венера пък се нарича Акацуки, което на японски означава Зора. Научното й наименование е още Сонда за изследване на климата на Венера.
Японската ракета, чиито полет беше отложен, е 17-и екземпляр на ракетата-носител, разработена от Японската космическа агенция и компанията Мицубиши. Ракетите започнаха да изпълняват мисии през 2001г. През 2003г. мисията на шестата ракета се провали и до 2005г. ново изстрелване нямаше. След това последваха 11 изстрелвания, като последното датираше от ноември 2009г. и целеше позициониране на шпионски сателит, който да наблюдава Северна Корея.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:57 | 09.09.22 г.
fallback