fallback

Опера и кулинария по финландски

В морската държава ежегодно се провежда фестивал на оперното изкуство, покрай който може да опитате традиционна кулинария

14:43 | 17.05.10 г.

Почитателите на операта очакват с нетърпение и тазгодишния фестивал във финландския град Савонлина. Оперният фестивал се е провел за първи път в началото на XX век и от тогава, с кратки прекъсвания, събитието просперира с всяка следваща година – броят на посетителите расте и ежегодно фестивалът привлича около 60 хиляди любители на оперното изкуство.
Тази година фестивалът отново ще вдъхнови именити музиканти да покажат най-доброто от таланта си пред многобройната публика.
Тази година в Савонлина за първи път фестивалът ще организира и Международно състезание по надпяване. В него могат да участват момичета и момчета родени през или след съответно 1983 и 1980 година. Вече са се записали над 20 участници, а жури ще избере само шест от тях. Наградата за първото място 20 хил. евро, за второто – 10 хил евро, третият ще получи 5 хил. евро, а останалите трима финалисти ще получат по 1 000 евро.
Фестивалът ще се проведе от 2 до 31 юли тази година, а предвид големият интерес, който провокира, е добре желаещите да го посетят да помислят от сега за настаняването си във финландското градче.
Ако и вие сте от любителите на операта или просто имате път към Финландия, добре е да знаете и нещо за кухнята на морската страна.
Във финландски ресторанти може да намерите много интересни рецепти.
Суровият климат на страната и оскъдните реколти са накарали местните жители много добре да се възползват от даровете на природата - плодове, гъби, дивеч (особено еленово месо) и, разбира се, рибата, която е толкова често срещана в "страната на езерата". Финландската национална кухня е доста близка до славянската – пристрастието към простите, но вкусни и ароматни гозби, е задължително на масата на финландците, в това число и пресния,топъл и ароматен хляб.
Финландците използват (и ядат) рибата под всякаква форма – херингата се радва на разнообразни маринати и салати.
 
Малко необичайни за нашите вкусове, но много вкусни, са рибните супи с мляко или сметана, основните ястия от морските обитатели, както и традиционните десерти и сладкиши от риба. А любителите на кулинарните удоволствия няма как са пропуснат коза във финландската кухня - пушената сьомга, която се приготвя директно ... в сауна.
Деликатесът се състои от тънки филета от прясна сьомга. Преди да се сготви, пушената сьомга се овкусява с изстискания сок на един лимон, поръсва се с малко сол и черен пипер. Парчетата филе се поставят между дълги и тънки резени бекон, а всичко това се покрива с прясно месо от бяла риба или пилешко – като пилешки гърди. Добавят се лучени шайби и цялото месо се навива на руло и се опакова с кухненска мрежа (или чорап), преди да се сложи в сауната за 5-6 часа на температура 80-90 градуса.
Любимо национално ястие на финландците е деликатесът калекуко. Представлява рибен пай, който се готви доста дълго време, но е изключително вкусен. В миналото сладкишът се е приготвял в специална форма, наподобяваща риба. От тук идва и името му - laatikko на фински език означава „кутия“, а „kala” - риба.
Вариантите за приготвяне на рибни печива във Финландия не са по-малко от рецептите за супи в Русия или борш в Украйна.
 
Въпреки това, всички те имат обща схема на подготовка - редуващи се слоеве от основните съставки – рибните парчета не трябва да са големи, а картофените – точно обратното, на големи и дебели резени.
Въпреки че основното ястие за финландците е рибата, в местната им кухня има и много месо. Печеното еленско с картофено пюре и конфитюр от боровинки например е традиционна гозба. Типичен финландски деликатес е месо от елен, печено на огън. Често се комбинират в едно ястие няколко вида месо, като към тях нерядко се слага и риба.
Сред млечните храни много популярен е вилийят - вид сладко-кисело млечен продукт, който се добавя в много блюда. За десерт се приготвят вкусни рула, желета и, разбира се, различни конфитюри - от червена и черна боровинка, дива къпина, малина и други дарове от природата.   
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:10 | 10.09.22 г.
fallback