fallback

Един ресторант, в който трябва да идете

Британска класация излъчи ресторант от Дания, който е най-доброто място за кулинарни удоволствия

11:06 | 14.05.10 г.

Noma

Известното британско списание Restaurant Magazine, посветено на най-известните ресторанти и вкусни блюда по света, излъчи победител в класацията си за 50-те ресторанта по света, които си заслужава да бъдат посетени. Призьорът е датското заведение Noma (Nordisk+Mad+Nordic+Food).
 
Ресторантът си беше спечелил две звезди от гида на Мишлен през 2005г. и 2007г., а сега се сдоби и с най-високата професионална награда, след като измести останалите претенденти в класацията на "най-добрите ресторанти в света" и се изкачи от третото място, които заемаше до миналата година, до първото почетно стъпало.
Основната причина именно този ресторант да се превърне в най-добрия е фактът, че готвачите използват в рецептите си традиционни за Скандинавия съставки, не без значение е и изключителният талант на главния готвач Рене Редзепи.
Noma се намира в реновирана сграда от 18-ти век, която е на пет етажа и е в близост до пристанището Кристиансхавн.
 
Интериорът в ресторанта е решен в постмодернистичен стил – мебелите са боядисани повърхностно, масите са дървени, тухлените стени са покрити с бяла мазилка и напълно съответстват на стила на Копенхаген.
Менюто на ресторанта е разнообразно - миди, дълбоководни раци и прясна лангуста от Фарьорските острови, морска сьомга, треска, спанак и броколи от Исландия, прясно агнешко, ягоди и чиста питейна вода от Гренландия, голям ръжен хляб, скариди и хайвер от капелан, уловен от бреговете на Дания.   
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:16 | 06.09.22 г.
fallback