fallback

Следващият ход на Уолстрийт – залагания в Холивуд

Търговията на фючърси с основа хитови филми в Холивуд има своите противници и привърженици, но още не е стартирала официално

14:56 | 13.05.10 г.

Филмът, с който ще започне фючърсната търговия

Може ли предсказването на следващия хит в бокс-офис класациите да ви направи богати? Явно да.
Миналия месец Комисията за търговия с фючърси на стоки одобри създаването на две борси в САЩ, които ще дадат на инвеститорите възможност да залагат върху бокс-офис класациите с нови филми.
Cantor Futures Exchange (Борса за фючърсна търговия Кантор) и Veriana's Trend Exchange (Борса Вериана) бяха одобрени от Комисията през април тази година, но нито една от тях няма да може да започне търговия докато не бъде одобрено съдържанието на договорите и същността на сделките, които те ще сключват с клиентите си. Търговията с прогнозиране на известните филми все още не е одобрена и от Сената на Конгреса на САЩ.
"Ако имаше реална подкрепа за това в рамките на филмовата индустрия, Конгреса едва ли щеше да забрани търговията," каза Майкъл Грийнбергер, професор по право в Университета на Мериленд и бивш директор на Отдела за търговия и пазари в Комисията. "Ето защо бих казал, ако трябва да използвам жаргона на игрите, че шансовете този тип търговия да не бъде одобрена, са малко по-високи от 50%.“
Ако все пак обаче борсите получат зелена светлина, инвеститорите ще имат възможност да залагате на това дали според тях предстоящият филм ще надхвърли очакванията или няма да предизвика особен зрителски интерес.
 
В играта Двете организации ще работят на един и същи принцип, но с различни размери на залозите. Заинетерованите могат да купуват или продават договори, с които да бъде предвиждана популярността на лентата в първите 24 дни от пускането й срещу 50 долара в Cantor Exchange. Клиентите на Trend Exchange ще залагат на премиерите само по време на уикенда, в който се пуска официално филма. За да могат да се включат в надпреварата, на желаещите ще им трябват минимум 5 000 долара.
На всеки долар, даден като залог за определен филм, отговарят 1 млн. долара приходи на обявения филм. Системата не е сложна, обясняват от Cantor Exchange – ако клиентът иска да се обзаложи например за The Expendables (лентата се очаква да тръгне на 13 август тази година) - първият филм, с който Cantor Exchange ще стартират инвеститорските залози, той може да заложи (да си купи договор за) 100 долара ако прогнозира, че филмът ще донесе 100 млн. долара в рамките на първите 24 часа от пускането на лентата по кината.
Ако очакванията са филмът да разочарова зрителите и да не постигне голям успех, то залогът (договорът) се продава за 100 долара което означава, че ако той донесе приходи по-малки от 100 млн. долара провалът му може да донесе печалба. Ако The Expendables неочаквано спечелил 200 млн. долара, то продавачът на договора ще загуби 100 долара, а купувачът ще спечели 100.
 
За и против фючърсите в Холивуд Браншовите организации съобщават, че легализирането на залозите на Уолстрийт с филми ще развие манипулирането на новосформирания пазар и ще доведе до използване на вътрешна информация.
"Преди един филм да излезе на пазара за него изтичат много клюки и слухове“, казва Боб Писано, президент и главен изпълнителен директор на американската филмова асоциация Motion Picture.
"След като основната основната част от бизнеса в лицето на Конгреса казва:" Ние не искаме това ", това е сигурен знак, че единствените хора, интересуващи се от подобен род проекти, са онези, които искат да спекулират."
Голяма част от филмовата индустрия също изрази подобен род опасения за търговията с хитови филми в бокс-офис класациите.
"Търговията на стоки се извършва от хора, които са в бизнеса и които искат да хеджират риска си, а след това и да поканят спекуланти, за да защитят търговските си интереси," казва Грийнбергер пред CNN.
"Филмовата индустрия обаче е друга работа - тя няма в основата си икономическа цел, а само би накарала хората да се възползват от хазарта и залаганията. Това не е начинът, по който са направени да функционират фючърсните пазари“, обяснява Грийнбергер.   
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:28 | 03.09.22 г.
fallback