fallback

Рискът от стрес на работа при жените е по-голям

Проучване, продължило 15 години, установява вредите от стреса на работното място върху сърцето

09:04 | 12.05.10 г.

Жените, които заемат позиции, свързани с напрежение, страдат два пъти по-често от сърдечни болести в сравнение с мъжете. Наблюдението, проведено в Дания, е установило още, че добре известните поражения върху здравето, причинени от стрес на работното място, наблюдавани до сега предимно върху мъже, все по-често засягат и жени.
По време на изследването, състояло се в Дания и обхванало хиляди медицински сестри в болница, изследователите са наблюдавали влиянието на натоварената работа върху сърцата на 12 хиляди жени на възраст между 45 и 64 години, които са били наблюдавани в продължение на 15 години от 1993г. до 2008г. Онези, които се оплаквали от прекалено натоварване, повишили опасността от болести на сърцето с 50% в сравнение с жените, които обяснявали, че могат да се справят и да контролират стреса на работата си. Предвид са взети и условия, свързани с живота на сестрите – пушене, алкохол, място на живеене.
Проучването е проведено от болницата в Глостръп юнивърсити в Дания. Участниците, както и екипът от учени обясняват, че сърдечните болести са по-често срещани при възрастните хора. За да се установи влиянието на стреса на работното място трябва да се има предвид живота на пациента в по-ранните му фази и да се познават неговите навици.
До 2008г. 580 жени са приети в болницата с оплаквания в областта на сърцето, 138 от които са преживели инфаркт.
 
Резултатите са цитирани от списанието на университета. Изследователите също така публикували резултатите от първите пет години на проучването до 1998г., когато сестрите, обект на наблюдение, били по-млади.
„Стресът на работното си място означава, че работникът може да придобие нездравословен навик и да увеличи без да иска риска от заболяване на сърцето“, казва пред Independent Джун Дейвисън, специализирала в кардиологията медицинска сестра, която работи за Британската фондация по кардиология. „Напрегнатите хора могат да посегнат към цигари, нискокачествена храна, която обаче бързо се приготвя, дори и алкохол, в който да потърсят успокоение. Ако усещате напрежение трябва да се опитате да го пренасочите в друга посока и да бъдете активни по време на работния ден, така че да постигнете усещането, че сте свършили всичко, което зависи от вас“, съветва сестрата.
 
„Изкачването на стъпала и ходенето пеш до работа може да помогне на организма да се справи по-лесно със стреса и да засили сърдечния мускул“, съветва Джун Дейвидсън.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:48 | 13.09.22 г.
fallback