fallback

Пакетираният чай вреди на зъбите

Флуорът именно е съставката, която се събира в прекалено големи количества в пакетираните чайове и е опасна за емайла

15:02 | 11.05.10 г.

Съдържанието на флуор в пакетчетата за чай е много по-високо от допустимото ниво и може да навреди на зъбите, показва проучване на Професионалния колеж по медицина в Университета Вашингтон (Сейнт Луис, САЩ). Съдържанието на флуорид в пакетчетата е средно 6,5 части – за сравнение максимално допустимата концентрация на флуор в питейната вода е 4 части , а бутилираната минерална вода не съдържа повече от 2,4 части.
Известно е, че листата от чай натрупват флуорид, идващ от почвата и водата. Сега учените се стремят да разберат каква е зависимостта между съдържанието на флуорид в чайовете и годината на събиране.
Флуорът може да има както полза, така и вредни въздействия върху хората в зависимост от приетата доза. Дори немският лекар и философ Парацелз е обяснявал през XVI век, че всички вещества са отрови, но правилната доза прави от отровата лекарство. Съдържащият се в чая флуорид в умерени количества е полезен за зъбите и укрепва костите. В случай на недостатъчно движение на флуор в организма обаче се развива кариес, а предозиран елементът може да доведе до флуороза. Тя се изразява в образуването на петна по повърхността на емайла и дефекти с различни размери, форми и цветове, а при по-тежки случаи и в увреждания на костите на скелета.
Оптималният прием на флуор на ден варира между 0,05 и 0,07 мг / кг телесно тегло. Първите прояви на отравяне с флуорид са гадене, повръщане, болки в корема. Като антидот се препоръчва приемането на мляко и преварена вода.   
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:06 | 04.09.22 г.
fallback