fallback

Етикетът на бутилката за вино говори

Макар и на него да пише много полезна информация, малцина се зачитат в друго, освен сорта и цената

13:16 | 28.04.10 г.

Органично, биодинамично и устойчиво са думи, използвани за описание на вина, но екологично звучащите термини имат слабо влияние върху любителите на виното, съобщава Ройтерс.
В анкета сред 1 000 потребители, проведена от световната консултантска компания AlixParnters, "екологичността" е посочена като най-малко значимото качество на виното, докато цената е на първо място в списъка.
Повечето европейски производители, които работят на пазар със строга регулация, не използват думите "органичен" или "биодинамичен" на етикетите си, защото според тях канцеларската работа е сложна, а таксите за сертификация - високи.
"Органично, биодинамично! Прищявките идват и си отиват, но културата остава", заявява Елизабета Фаджилоти, винопроизводител от Тоскана.
Повечето винопроизводители от Калифорния използват термина "устойчиво", за да опишат методите си за производство на виното.
В окръг Мендонсино на етикетите често се посочва, че вината са "органично произведени".
Лозята Ботера от същия регион произвеждат органични и биодинамични вина. Според сайта на лозята биодинамичното вино е "създадено да допринася и засилва биоразнообразието и биологичната активност в почвата". Посочва се и кога реколтата е прибрана според фазите на луната.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:29 | 20.08.22 г.
fallback