fallback

Най-хубавото кафе в света

Призът бе присъден на перуанско кафе, отглеждано на площ от едва три декара

10:54 | 26.04.10 г.

Сортът Tunki Coffee, отглеждан в перуанска ферма, стана кафето, носител на приза „Най-добро кафе“ за 2010 година. На конкурса, който се състоя в средата на април тази година, присъстваха производители от 25 страни по света, а на журито бяха представени 140 проби от най-ароматните и дъхави напитки.
 
В хода на конкурса излезли и резултатите, според които перуанското кафе събрало 89,20 точки на одобрение по различни показатели от възможни 100. Конкурсът е организиран от Американската асоциация на специалистите в областта на кафето, която ежегодно провежда надпревара в областта на кофеиновата напитка.
 
Най-доброто кафе в света се отглежда в плантация в района Пуно в югоизточната част на Перу, във фермата на Уилсън Сукатикон. Плантацията на фермера наброява едва 3 дка земя – може би именно това позволява на предприемчивия собственик да обърне такова внимание на посевите си и да направи кафе, което е достойно за световна слава.
 
Перуанското кафе се пребори за приза с едни от най-силните участници на пазара за ароматната напитка – производителите от Кения, Гватемала и Колумбия традиционно успяват да убедят не само журито на конкурса, но и почитателите на кафе по цял свят, че именно те произвеждат най-ароматното и вкусно кафе в света. Тази година обаче журито промени мнението си и посочи Tunki Coffee като най-доброто на вкус и аромат кафе в света.   
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:40 | 29.08.22 г.
fallback