fallback

Къде са парите във футбола?

Манчестър Юнайтед е най-богатият клуб в света според проучване на изданието Forbes

09:22 | 23.04.10 г.

Според данни на списание Forbes Манчестър Юнайтед все още е най-скъпият футболен клуб в света. Носителят на купата на Английската висша лига, който стана втори в класация на Deloitte през февруари по приходи, успя все пак да задмине Реал Мадрид в класацията на американското издание.
Forbes е оценило Ман Юнайтед на 1,84 млрд. долара, а Реал Мадрид на 1,32 млрд. долара. На трето място е футболният клуб Арсенал, който е оценен на 1,181 млн. долара.
Данните, използвани за класацията, са паричният поток, в който влизат права за излъчване на мачовете, рекламни договори, продажба на билети и сувенири с емблемата на отбора.
Приходите на ФК Барселона нареждат отбора на четвърто място сред 20-те тима, които са включени в класацията. Листата включва шест клуба, които са част от Английската висша лига, заедно с Нюкасъл Юнайтед, които този сезон играха в Шампионската лига.
Ливърпул, Челси и АК Милан допълват първата десятка, макар че стойността на това трио е спаднала с 19% за сезона 2008/09 според сметките на Forbes.
Ювентус и Олимпик Марсилия могат да се похвалят с най-големите увеличения на капитала си – всеки от клубовете си е докарал 9% повече приходи от предходната година.
Нарасналите суми за рекламни договори и медийни права означава само едно – футболните клубове продължават да са добра инвестиция за притежателите на капитал, които искат да вложат парите си в печеливш бизнес.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
fallback