fallback

Новият кралски дворец на Goldman Sachs

Централата за $2,1 млрд. на инвестиционната банка се намира на крачка от унищожения през 2001 Световен търговки център

11:03 | 16.04.10 г.

Снимка: Goldman Sachs

Новата централа на една от най-нашумелите и печеливши инвестиционни банки в света – Goldman Sachs, се намира в Манхатън и предлага удобства, подобаващи за господарите на Wall Street.

 

Постройката от стомана и стъкло за 2,1 млрд. долара е украсена с огромни стенописи, високи тавани като в опера и има собствена спортна зала за фитнес упражнения, пише Wall Street Journal.

 

43-етажната сграда се намира на крачка от р. Хъдсън и има зашеметяваща панорама към пристанището в Ню Йорк.

 

Въпреки изключителните удобства, всички най-хубави офиси в сградата са запазени за 300-те най-елитни бизнес партньори на Goldman Sachs. В същото време управляващият мениджмънт на банковия гигант се е разположил във вътрешни помещения без прозорци, което определено не е признак за престиж.

 

Вицепрезидентите на Goldman Sachs, които са имали собствени офиси в предишната централа, сега седят в общи помещения, редом с други служители, наподобяващи класни стаи в училище.

 

Висшият мениджмънт в банката е неприятно изненадан от промяната, а някои дори се оплакват, че за да се насладят на хубавата гледка от средата на общото помещение, първо трябва да се снабдят с бинокъл.

 

Goldman Sachs, която е основана от немския емигрант от еврейски произход Маркус Голдман през 1869 г., винаги е била базирана в центъра на Ню Йорк. През 2004 г. банката решава да смени своята централа в Манхатан с нова, като получава данъчни облекчения и субсидии за повече от 200 млн. долара през 2005 г. за построяването на новата сграда, която се намира много близо до сринатия през 2001 г. Световен търговски център в Ню Йорк.

 

Един от най-забележителните характеристики на сградата е барът Sky Lobby на 11-ия етаж. Изпълнен със светлина благодарение на стъкления си таван, той прилича на огромна дневна, където служителите на банката могат да разпуснат.

 

Фитнес залата в централата на Goldman Sachs работи всеки ден от 5:45 сутрин до 19:50 вечер. След като приключат с тренировките си финансистите могат да се отпуснат в парната баня, която се приема със смесени настроения от служителите.

 

Освен за физическата форма, банката се е погрижила и за духовното израстване на своите служители. В сградата има библиотека и пространство за четене, в които има безплатни книги, включително и тази на бившия главен изпълнителен директор на Goldman Sachs Хенри Полсън, който е и бившия финансов министър на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:57 | 11.09.22 г.
fallback