fallback

Руски милиардер с яхта като боен кораб

Суперяхтата на Андрей Мелниченко за 300 млн. долара има над 7 хил. кв. м жилищно пространство

15:10 | 16.04.10 г.

Снимка: Petter Emil Wikøren

В края на витата стълба, украсена с красиви орнаменти във формата на сребърни листа, се намира врата, която може да се отвори само с пръстови отпечатъци. Тя води към боядисан в бяло апартамент с площ от близо 800 кв. м, който е защитен от бомбен взрив с 44-милиметрово стъкло. Въртящата се платформа, на която е разположено леглото, дава възможност на човек да се любува на изгрева и на залеза от всички възможни ъгли тогава, когато вниманието му не е ангажирано от 60-инчовия плазмен телевизор, който се спуска от тавана на стаята.

 

И разбира се, всички тези удоволствия са разположени на борда на яхта, която провокира вниманието с необичайния си дизайн, пише Wall Street Journal.

 

В надпреварата между милиардерите на Русия за демонстриране на престиж яхтите заемат важно място. Яхтата Eclipse с дължина от 170 метра на Роман Абрамович може скоро да се превърне в най-голямата на света, но тази на Андрей Мелниченко с дължина от над 120 метра, е обект на още по-голямо внимание.

 

Тя е кръстена просто "А" на неговата съпруга - топмодел, от сръбски произход – Александра.

 

С радикалния си дизайн, който повече напомня на подводница, отколкото на лодка за развлечение, и ръчно изработените орнаменти за украса, яхтата "А" е изключително добра демонстрация за това докъде може да стигне руската плутокрация. Лодката е проектирана от прочутия дизайнер Филип Старк, а цената й е над 300 млн. долара.

 

Много от фирмите, участвали в нейното построяване обаче, са фалирали впоследствие заради изцяло новаторския подход на проекта и невижданата нужда от персонализиране на всички негови детайли.

 

Въпреки голямата си слава яхтата "А" си остава загадъчна. Нейният собственик, 38-годишният магнат от банковата, стоманената и химическата индустрия в Русия, е изключително потаен и задължава всичките служители, които участват в строителството, и екипажа на яхтата да подпишат строги споразумение за конфиденциалност.

 

Яхтата има над 7 хил. кв. м жилищна площ, а в много от стаите са разположени огледала, в които според дизайнера Филип Старк е вградена "математическа красота", която да съответства на "математическия гений" на Андрей Мелниченко. Той смята, че за разлика от повечето мегаяхти, които са вулгарна демонстрация на богатство и власт, "А" е проектирана да бъде в хармония с морето и природата.

 

Както при много други яхти, които са руска собственост, "А" е силно защитена. Нейният закръглен отвън корпус с формата на острие затруднява проникването на нарушители. Яхтата разполага с 44 охранителни камери и повече от дузина външни камери, оборудвани с инфрачервена система за нощно виждане.

 

Тя е създадена и да надбяга заплахи: двойният, високоскоростен дизелов двигател има 24 хил. конски сили и развива скорост до 24 възела, което е с около 1/3 повече от всички яхти с този размер. Съществуват и слухове, че лодката е оборудвана със специална система за бягство. Екипажът й наброява около 35-37 души, поддръжката на яхтата струва над 20 млн. долара годишно, а горивото – над 500 хил. долара.

 

Въпреки икономическата криза поръчките на луксозни яхти с дължина над 80 метра са нараснали с 20% на годишна база през 2009 г., показват последните данни на Showboats International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:45 | 02.09.22 г.
fallback