fallback

Холивуд се опитва да спре залозите срещу кинопродукции

"Риск от неконтролируеми спекулации и финансова безотговорност" притесни кинокомпаниите

13:40 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Холивуд стартира кампания, за да спре създаването на борса за залози срещу потенциалните печалби или загуби на нови мегапродукции, пише британският Times.

 

Асоциацията на американските кинопродукции (MPAA) привлече гилдиите на кинорежисьорите, собствениците на киносалони и други представители на киноиндустрията, в опит в последния момент да спре две американски компании да организират борса за залози срещу потенциалните печалби или загуби от кинопродукциите.

 

Регулаторният орган Commodity Futures Trading Commission (CFTC) ще обяви днес своето решение дали да издаде първия от необходимите лицензи на Veriana Networks и Cantor Fitzgerald да организират пазари за залагания. Ако компаниите получат одобрение, брокерите ще имат право да купуват и продават залози за това какви ще бъдат приходите на даден филм през първите седмици след премиерата му.

 

Като пример залози от по един долар ще се правят за всеки милион, който филмът ще спечели. Ако брокерът е уверен, че приходите от филма ще надхвърлят 100 милиона долара, той ще направи залог за 100 долара и ако продукцията направи 120 милиона, брокерът ще спечели 20 долара. Все пак залагането на филми може да не се донесе толкова лесна печалба. За „Аватар“ се очакваха огромни приходи още в първите дни, но продукцията имаше сравнително слаби няколко седмици в началото, преди да се превърне в най-печелившият филм за всички времена.

 

Veriana Networks е насочила услугите си към по-големи организации и институции, докато Cantor ще заеме нишата за залози на дребно. Според Робърт Суеджър, изпълнителен директор на Veriana, киноиндустрията може да използва неговата борса, за да хеджира риска от евентуални загуби. Намаляването на финансовите рискове ще подпомогне киноиндустрията с привличане на повече инвеститори, казва той.

 

Холивуд се страхува от манипулация на пазара, което според мнозина би било изключително лесно в просмуканата от слухове индустрия, както и от възможността собственици на киносалони да отказват филми, срещу които е заложено сериозно.

 

Според MPAA, която представлява кинокомпании от величината на Universal и Paramount, новите пазари „ще създадат риск от неконтролируеми спекулации и финансова безотговорност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:26 | 26.08.22 г.
fallback