fallback

Стачка заради забрана на безплатната бира по време на работа

Работници в Carlsberg имат силен аргумент за протеста си - работодателят не им дава полагащите се три безплатни бири на ден

12:00 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Няколкостотин работници в склад и шофьори на датския пивовар Carlsberg спряха работа за втори пореден ден в четвъртък в знак на протест срещу решението на компанията да забрани консумацията на алкохол по време на работа.

Новата мярка, заради която се провежда стачката, влезе в сила на 1-ви април, съобщава Ройтерс. Забраната била наложена заради честия навик на работниците да пият бира, когато си почиват в рамките на работния ден.  

Навсякъде имаше безплатна бира, вода и безалкохолни“, казва говорител на четвъртия по големина световен пивовар. „Вчера (в сряда) бирите бяха премахнати от всички хладилници. Единственото място, където в бъдеще може да се пие бира, е в столовата – по обяд.“

 

От обясненията на Carslberg става ясно, че шофьорите имали отколешно право да пият до три бири на ден извън консумацията в обедната почивка, а склададжиите искали да се ползват със същата привилегия. Ето защо работниците от складовете остро протестират срещу бирената забрана, а към тях от солидарност се присъединили и други служители.

 

Все пак компанията уточнява, че в камионите й има механизъм за блокиране на превозното средство при прекомерна употреба на алкохол, така че шофьорите да не прекаляват с бирите. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:13 | 12.09.22 г.
fallback