fallback

Как да разпознаем фалшификата

Специалисти разработват различни технологии за предпазване на банкнотите от фалшификация

15:12 | 01.04.10 г.

Шведска крона

Само в САЩ сред парите в обръщение се въртят 70 млн. долара фалшиви банкноти и монети. За щастие, с развитието на технологиите в областта на предотвратяване на фалшификациите, измамните банкноти скоро ще останат в историята, посочва CNBC.
Експерти от цял свят разработват модерни и все по-съвременни технологии за справяне с проблема на фалшифицирането – мастило, което сменя цвета си, специална полимерна хартия и холограми са само част от иновациите в направата на съвременните финикийски знаци.
Банкнотата от 10 000 казахстански тенгета е със защита и от двете страни. На повърхността са нанесени отличителни знаци, в някои части банкнотата е прозрачна, което прави защитните водни знаци, разположени в хартията, лесно различими.
Мексиканските 50 песос са направени от слой полимерна хартия, която променя цветовете си когато банкнотата се наклони. В домашни условия тази технология е почти невъзможно да бъде фалшифицирана. Банкнотата има и един прозрачен акцент, което я прави още по-трудна за правене на дубликат.
Банкнотата от 1000 шведски крони има уникален воден знак и е първият копюр, който използва микрокристална нишка, подобна на онази, която ще се използва в новите стодоларови банкноти в САЩ.
Релефното мастило на повърхността на 10-доларовите хонконгски банкноти прави паричните знаци доста отличими. Изображенията на кон от двете страни на банкнотата са двойно изпъкнали и напаснати с такава прецизност, че фалшифицирането им в домашни условия е почти невъзможно.
Непалските рупии имат прозрачна част от полимерна хартия, която е почти невъзможно да бъде фалшифицирана, както и вплетена метална нишка.
Динарите в Ирак са изрисувани с релефно мастило, което придава на банкнотата отличителна текстура. Паричните знаци са принтирани с мастило, което е видимо само на ултравиолетова светлина.
Най-новите банкноти от 20 британски лири включват холографска лента, която прелива когато светлината попада върху нея.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:11 | 01.09.22 г.
fallback