fallback

Бъфет получи увеличение на заплатата

Сумата, която милиардерът е получил през 2009г. под формата на заплата и добавки към нея, е нараснала с 6%

15:10 | 12.03.10 г.

Инвеститорът милиардер Уорън Бъфет е „получил увеличение на заплатата“ в размер на 6% през миналата година, показва справка в отчетите на управлявания от него инвестиционен гигант Berkshire Hathaway Inc., съобщава Ройтерс. 
 
Общата сума, която Бъфет е получил за периода под формата на основна заплата и различни други добавки към нея, възлиза на 519 490 долара. Ръстът в голяма степен се дължи на повишението на сумата, която е получил от компанията, за лична охрана. Там увеличението е с 9%.
 
Иначе основната заплата на Бъфет си остава 100 хил. долара – толкова, колкото е била през последните близо 25 години.
 
Към тази сума се прибавят и 75 хил. долара за заемане на длъжността директор на медийната група Washington Post Co., от която Berkshire Hathaway Inc притежава 18,2%.
 
Загрижен за сигурността си, инвеститорът е вдигнал разходите си за лична охрана до 344 490 долара.
 
През септември 2007 година мъж с оръжие-играчка, облечен в тъмни камуфлажни дрехи, се опита да влезе в дома на милиардера в Омаха, Небраска. По това време самият той не е бил вкъщи. Инцидентът приключи благополучно, охраната залови мъжа навреме и го обезвреди.
 
Заплащането на Бъфет е едно от най-ниските сред възнагражденията на основните изпълнителни директори на американски корпорации. По данни на списание Forbes от 10 март тази година неговото нетно богатство се оценява на 47 млрд. долара.
 
Сред висшия мениджмънт на Berkshire Hathaway Inc най-добре платен остава финансовият директор Марк Хамбург, чието възнаграждение е нараснало с 11% до 874 750 долара.
 
В инвестиционната компания работят около 257 хил. души, като седалището на фирмата в Омаха се обслужва от едва 21 човека. Възможно е повече пари през миналата година да са получили и други представители на висшия мениджмънт на групата, но в отчетите й липсва по-детайлна информация, коментира Ройтерс.
 
За 2009 г. Berkshire отчете нетна печалба от 8,06 млрд. долара, което с над 60% повече от резултата за предходната година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:50 | 04.09.22 г.
fallback