fallback

Британското правителство се намесва в хотелския бизнес

Редица луксозни хотели на Острова ще попаднат под опеката на правителствена организация заради неплатени задължения

15:38 | 08.03.10 г.

Хотел Конаут

Три хотела в Лондон от високия клас може да попаднат в ръцете на правителството скоро. Това са хотелите Бъркли, Кларидж и Конаут, всички собственост на хотелската верига Maybourne Hotel Group. Те най-вероятно ще попаднат под управлението на Националната агенция за управление на активите заради неплатени задължения в размер на 16 млрд. евро. Специалистите обясняват, че вероятно размерът на дължимата сума ще нараства още.
В Ирландия пет хотела станаха жертва на икономическата криза, която засегна мениджмънта. Задълженията там възлизат на 80 млрд. евро и поставиха под опеката на правителството престижните хотели Шелборн, К-Клуб, Риц-Карлтън Уиклоу, Радисън и Джи Хотел в Галуей.
В зависимост от това как се развие ситуацията Агенцията може да се превърне в един от най-крупните собственици на хотели в света. Освен луксозните сгради към институцията може да преминат още 100 хотела според данни на Ирландската хотелиерска фондация. Проблемът обаче е в това, че този тип активи не са особено лесни за менажиране.
Някои от хотелите, които ще попаднат в ръцете на Агенцията са изцяло в луксозния сектор. Най-евтиният във веригата на Maybourne Hotel Group е Бъркли, в който нощувката струва 643 евро, а в най-скъпия – Конаут - може да похарчите до 8 000 евро за една нощ.
 
Планът на Националната агенция за управление на активите е да запази част от досегашното ръководство на някои от хотелите, които да се погрижат за тяхното управление. В други случаи ще бъдат наети изцяло нови екипи за менажиране на хотелите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:39 | 12.09.22 г.
fallback