fallback

Барбекю в градината

Домашното барбекю е добър повод да съберете не само приятели и роднини, но и да организирате бизнес среща в неформален вид

11:18 | 22.02.10 г.

Зимните месеци вече отминават, а топлите и слънчеви уикенди ще зачестяват все повече през годината. Какъв по-добър повод от няколко свободни часа, за да съберете приятели, роднини, а защо не и бизнес партньори у дома в двора на домашно барбекю сред природата, на чист въздух и ароматна скара.
Ако сте почитатели на големите сбирки, уютната атмосфера и домашно приготвената храна, ето няколко съвета за това как да организирате барбекю в домашни условия.
Избягвайте покривките за маса или се снабдете с повече щипки, които ще ви помогнат да не гоните из двора и придържате покривалото на масата. Що се отнася до самите маси – почти винаги се оказва, че няма достатъчно място за напитките, чашите, храната или за всички желаещи, дошли да се насладят на майсторството ви с щипките. Ето защо е добре да разполагате с малка резервна масичка, върху която да преместите ако се наложи дребните прибори, които заемат място на по-големите.
През топлите вечери голяма напаст са всякакви пълзящи и летящи буболечки. За да се отървете от необходимостта да помахвате с ръка и да ги пъдите от чинията си, вземете ароматизирани свещи или лампи, които са направени специално, за да прогонват малките насекоми от градината. На пазара в специализираните магазини вече има лампи, които са снабдени с цитрусови масла. Подредени в периметъра на градината, те ще ви предпазят от досадниците за вечерта. Снабдете се и със спрейове срещу комари за по-чувствителните ви гости.
Подберете осветлението – удачни за градинско барбекю са лампи, които не се захранват с ток от електрическата мрежа и няма да е необходимо да разпъвате кабели и жици из цялата градина. Ако не сте вкарали окабеляването под земята по-добре заложете на фенери и лампиони, които работят с батерии. Все пак няма да е удачно гостите, а и самите вие, непрекъснато да си гледате в краката и да се препъвате цяла вечер.
Погрижете се за уюта на поканените – изнесете възглавнички и удобна мебел за сядане. И не прекалявайте с местата за изхвърляне на боклука. Разположете големи торби на две основни места, вместо множество малки навсякъде около масите. В противен случай ще се наложи цяла вечер да сменяте боклука, вместо да се забавлявате с гостите си.
Инвестирайте в удобна и голяма бар-количка. Заредете я в началото с напитки и ще забравите за досадното притичване до кухнята всеки път, когато някой от гостите ви поиска нещо, което вече е свършило.
Накрая остана храната – подберете качествено и прясно месо от магазина. Не бива да е замразено, за да стане бързо и да не се налага да карате гостите да чакат. Добре е да има известно разнообразие в продуктите – някои предпочитат тлъсти пържоли, други скара или ребърца, трети бяло пилешко месо. Може да експериментирате и с шишчета – за тях се снабдете с подходящи за сезона зеленчуци, подправки и салата. Ако искате да изпъкнете като добър готвач, оставете месото в марината за една вечер.
 
Така ще стане по-сочно и вкусно, след като го свалите от скарата. Съобразете се и с вкусовете на поканените – някои предпочитат месото алангле, други с препечена коричка. Най-добре не овкусявайте преди да сервирате на масата – хората имат различни предпочитания и не всички обичат пикантни, лютиви или солените вкусове.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:28 | 05.09.22 г.
fallback