fallback

Сахер – митичната торта

Тортата е предизвикала редица спорове и дела, във връзка с произхода й и правото да се приготвя по оригинална рецепта

14:48 | 22.02.10 г.

Торта Сахер

Тортата „Сахер“ е митичен виенски кулинарен шедьовър. Вкусното шоколадово изкушение, което се сервира във виенския хотел "Сахер", е обект на много дискусии и занимава умовете на кулинарите от доста години. Не са малко онези, които са се опитвали да имитират кулинарното произведение и дори да откраднат рецептата.
Сахер е шоколадова торта с кайсиево сладко, покрита с кувертюр от черен шоколад и сервирана с разбита сметана. Тънкостите на приготвянето й обаче остават тайна, освен за готвачите в хотел Сахер.
Легендата разказва, че един ден австрийският министър на външните работи – Клеменс фон Метерних, поръчал на главния придворен готвач достоен десерт, предназначен за изисканите гости, които трябвало да бъдат посрещнати същата вечер.
 
Заръката била „постарай се да не се изложим пред хората“, свидетелстват източници. В този ден обаче главният готвач бил болен и поръчката била предадена на 16 - годишния помощник - сладкар Франц Сахер. Как точно е стигнал до успешната формула за смесване на съставките не е известно, но е факт, че десертът пожънал грандиозен успех, а младият кулинар е останал в историята с вкусното си изобретение.
Младият Франц сменил няколко ресторанта, докато накрая отворил собствен магазин за вино и деликатеси и започнал да предлага вкусната торта.
Синът на Франц – Едуард, внася няколко промени в рецептата на баща си и тортата Сахер се превръща в един от най-известните десерти в кулинарната история.
За произхода и рецептата на сладкиша са водени няколко съдебни спора, а крайното решение, излязло през 1963 година, обявява, че името Original Sacher Torte (изписано върху кръгъл шоколадов медал, поставен върху всяко парче) може да стои само върху сладкиши, сервирани в хотел "Сахер" във Виена. Всички останали торти са имитация на оригинала.
В магазина на хотела може да купите цяла торта с 4, 6, 9 и 12 парчета. Сладкишът се продава в дървена кутия и струва между 19,50 и 39,50 евро в зависимост от размера.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:15 | 13.09.22 г.
fallback