fallback

Каролина Херера: Луксът се завръща

Според дизайнерката пазарът на луксозни стоки се завръща, но променен, в сравнение с периода преди кризата

12:33 | 18.02.10 г.

Мнозина се чудят кога браншът на луксозни стоки и услуги ще набере отново скорост и ще възвърне позициите си от преди кризата. Рецесията повлия зле на редица брандове като Henry Dunay и модния дизайнер Кристиян Лакроа, които загубиха бизнеса си.
Цели вериги магазини затвориха врати, други просто преустановиха дейност или намалиха драстично продажбите си.
Що се отнася до жената, призната за една от най-добре облечените дами на всички времена, дизайнерката Каролина Херера, луксът вече се е завърнал на почетната стълбичка.
В интервю за Wall Street Journal тя споделя, че клиентите й са започнали да се връщат към предишните си стандарти на харчене. Дизайнерката се прочу с женствените перелини, които вкара в модата, както и с уникалните си рокли, цената на една от които нерядко надхвърля 10 хил. долара.
Дизайнерката съвсем смело показа идеите си за луксозни премени по време на седмицата на модата в Ню Йорк, където представи колекцията си есен 2010.
Моделите на Херера не са лишени от скъпи материи като кожа от норка или змиорка. Силуетът на дрехите е женствен и изискан, но на места се срещат и доста претрупани модели. Единственото общо между всички е, че са предназначени за жени, които обичат да харчат за дрехи и не пестят парите си за скъпи и качествени материи.
По време на финансовата криза, когато дизайнерката решила да намали цените на стоките си с 10%, тя дори за миг не се е замисляла да се насочи към конфекцията и да преустанови стила си на работа. Според нея клиентите й са намалили потреблението си на луксозни стоки, но не са спрели да се интересуват съвсем от модните тенденции и новостите на пазара. Според Херера старият маниер, по който пазарът на луксозни стоки беше завладял масово всички нива на потребление, вече е отминал. От тук насетне хората отново ще купуват, за да демонстрират класа и стил, но ще се замислят за стоките и за нуждата си от тях.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:45 | 06.09.22 г.
fallback