fallback

Рискове в спа центъра

Топлите и влажни помещения пренасят зарази, а някои спа процедури крият опасности, ако имате проблеми със здравето

14:03 | 15.02.10 г.

Да се отдадете на спа процедури за ден или седмица може да е едно от най-приятните и разтоварващи преживявания, които сте си представяли – както за тялото, така и за душата. Броят на козметичните салони и местата, на които може да се отдадете на разкрасителни и релаксиращи процедури, нараства бързо. Не всички обаче спазват изискванията да работят с обучени професионалисти, които да се погрижат не само за доброто състояние на клиентите, но и за чистотата и хигиената в салона.
Спа центровете би трябвало да разполагат с професионалисти и лицензирани служители, които да могат да отговорят на всеки въпрос и вещо да препоръчат подходящите процедури според потребностите и желанията. Независимо че е добре да се доверите на специалистите, може да се запознаете и с някои рискове, които крият спа центровете.
Топлата вода в сауната, джакузито, от душа или дори парната баня (изобщо навсякъде, където е топло и влажно) може да благоприятства развитието на бактерии. Дори най-чистите и дезинфекцирани спа центрове не могат да гарантират, че са почистени и хигиенизирани на 100% през цялото време. Всеки път, когато влизате под душа или вода попада в устата или очите ви, сте подложени на риск.
Процедурите по маникюр и педикюр могат да донесат гъбички, които, освен че не изглеждат много добре, не са и особено приятни като усещане върху кожата. Ако посещавате нов салон, помолете за кратка обиколка из помещенията – така ще се убедите сами дали персоналът се грижи достатъчно добре за хигиената. Когато сядате пред козметика, няма да е неучтиво да го попитате дали приборите са дезинфекцирани и дали се използват едни и същи комплекти за всички клиенти.
 
Препоръчително е преди всяка процедура маникюристът да се погрижи и за личната си хигиена. Избягвайте да изрязвате кожичките около нокътя – те имат предпазна функция и задържат бактериите от проникването им по-надълбоко под нокътя. Вместо да се изрязват с ножичка, кожичките се намазват с омекотител и се прибутват назад към основата на нокътната плочка.
Процедурите по педикюр крият повече рискове за гъбички поради топлата вода и общия съд, който се използва за всички клиенти. Най-добрият начин да се избавите от опасността от зараза е да се снабдите със собствен сет за грижа за краката.
Избягвайте да посещавате спа и козметични процедури, ако имате открити рани по тялото си, включително ако сте били на кола маска, епилатор или друг вид обезкосмяване в същия ден. Дерматолозите препоръчват да избягвате салоните за красота и ако имате болезнен тен от слънчево изгаряне или кожата ви се бели.
Направете си изследване за алергии, особено ако отивате на масаж. Много козметици използват различни мазила, в това число шоколадови, с мед, оризов екстракт и други. В случай, че имате алергия от някоя от храните, не е изключено тя да се прояви и при употребата на масажно масло.
Ако страдате от някакви заболявания, по-добре се консултирайте с лекаря си дали е удачно и безопасно да посещавате спа центрове и кои точно процедури са ви противопоказни. За диабетици например, нараняване на епидермиса може да е опасно, както сауната за хора с респираторни заболявания.
Макар че повечето съвременни спа центрове сега предлагат на клиентите си комплекти за еднократна употреба (бельо, чехли, кърпи и др.), преди да посетите спа центъра попитайте какво се включва към аксесоарите или...просто минете през магазина, купете ароматна свещ, флакончета концентрирано ароматно олио, диск с баладична музика, напълнете ваната и си спретнете домашна спа вечер.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:38 | 10.09.22 г.
fallback