fallback

Шеф в монетен двор бе уволнен заради грешка

Началникът допуснал правописна грешка и заради недоглеждането си останал без работа

15:21 | 12.02.10 г.

Началникът на чилийския монетен двор Грегорио Инигес загуби поста си заради правописна грешка в името на страната си, съобщи BBC News. Освен Инигес от длъжността си бяха освободени още няколко служители.
 
На монетите от 50 песо, които били пуснати в обрaщение през 2006 г., вместо името на страната "Chile" било изписано "Chiie". Никой обаче не обърнал внимание на грешката до края на 2009 година.
 
След като станал известен правописният пропуск, правителството нареди сгрешените монети да бъдат иззети и спрени от обрaщение. Мерките накараха мнозина да запазят уникалните монети с надеждата, че в бъдеще те ще имат колекционерска стойност. Властите обаче обявиха, че няма да изкупуват или събират парите срещу по-висока сума.
 
Това не е първата грешка от подобен характер, която се прави в монетния двор в Чили през последните години. Така например на няколко пъти поради недоглеждане на длъжностни лица в частни колекции попадат редки и особено ценни монети и медали, които са предназначени за държавното хранилище.   
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:16 | 08.09.22 г.
fallback