fallback

Уиски изплува от ледовете на Антарктида

Експедиция до Южния полюс оставила алкохола преди повече от век, а днес производителите ще се опитат да възстановят рецептата

17:01 | 05.02.10 г.

Новозеландска експедиция намери в ледовете на Антарктида пет каси уиски и два сандъка с бренди, които са лежали под снега повече от един век, съобщава АР. Изследователите не предполагали, че ще се натъкнат на такава голяма находка, а търсели всъщност едва два сандъка с алкохол.
 
Първоначално напитките, произведени от McKinlay and Co през 1909 г. били предназначени за експедицията на британския изследовател Ърнест Шекълтън. През 2006 г. изследователи открили два сандъка под леда, но не могли да ги извадят без кутиите да се повредят.
 
В последствие компанията производител на алкохол Whyte and Mackay, която е наследила правата за производство от McKinlay and Co, изпратила собствена експедиция, която да проучи историята с алкохола под леда.
 
Служители на Whyte and Mackay планират да изследват съставките на алкохола, да се опитат да възстановят рецептата и да възобновят производството на този вид уиски.
 
Експедицията на Шекълтън се провежда през 1909 г. с крайна цел Южния полюс. По пътя участниците в изследователското пътуване установили, че хранителните провизии, които са взели, няма да им стигнат до края. Те били принудени да се върнат назад, а били едва на 160 км. от крайната цел. Експедицията била принудена да се върне, а уискито, което било в повече, било изоставено на брега.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:58 | 03.09.22 г.
fallback