fallback

Икебаната лекува стреса при мъжете

Традиционното изкуство досега се е смятало за женско занимание, но от скоро се използва и от мъжете в борбата им срещу стреса

09:25 | 28.01.10 г.

Японското традиционно изкуство за подреждане на цветя, към което интерес проявяват предимно жените, се завръща към мъжките си корени поради изцяло съвременна причина - защото помага на работещите мъже да се справят със стреса, предаде Reuters.
Икебаната, или "Пътят на цветята", е изкуство на повече от 500 години. След зараждането си то е било по-популярно сред мъжете - художници и аристократи.
С цел да бъде създадена хармония между човека и природата и да се подчертае разбирането за ритъма на вселената, аранжировките са били правени в пълно мълчание. Като материал са били използвани само органични елементи, събрани на едно място в минималистичен стил.
Точно тези креативност и духовност привличат все повече японски мъже към икебаната - изкуство, с което доскоро бяха свързвани предимно жените.
"Днес много хора търсят занимания, които им дават спокойствие", казва Гахо Исоно, главен инструктор по икебана в Согецу - школа, създадена през 1927 г. Училището е едно от първите, които започват да предлагат курсове по аранжиране на цветя за мъже.
В Япония има около 3 000 школи по икебана, посещавани от около 15 милиона ентусиасти. Повечето от тях гледат на изкуството като противоотрова на забързаното си всекидневие.
"Всеки път, когато започне урокът, се чувствам уморен от работата си. Когато обаче се концентрирам върху мисълта как да съчетая цветята и започна да движа ръцете си, усещам как ме изпълва спокойствие", споделя 45-годишният Коджи Такахаши.
Някои мъже посвещават години на усъвършенстването на изкуството и впоследствие стават учители по икебана.
Минору Кагата, който също преподава в школата Согецу и се занимава с икебана повече от 20 години, смята, че изкуството за подреждане "вдъхва живот на цветята". Неговите наблюдения показват, че обикновено са необходими около две години, за да започнат учениците да правят хубави композиции.   
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:43 | 07.09.22 г.
fallback