fallback

Брак по сметка

В миналото жените са имали по-голяма социална изгода от брака, днес обаче нараства броят на семействата, в които жената е главният източник на средства

14:41 | 20.01.10 г.

В исторически план бракът е бил удобно средство за жените да си осигурят финансова стабилност и сигурно бъдеще. Днес обаче проучванията показват, че именно мъжете са тези, които се възползват от възможността да подсигурят живота си с брака.
Проучване, направено от американския център за изследвания Pew Research Center, показва, че през последните 40 години броят на работещите съпруги е нараснал. Жените са изпреварили мъжете и в нивото на образованието, както и в дохода. Все по-голям е дялът на днешните мъже, които, сравнени с предшествениците си, са женени за по-добре образовани жени, които изкарват повече от тях. Съответно и дялът на жените, които докарват повече пари от мъжете си, е нараснал за последните четири десетилетия.
„Икономическите последици на тази тенденция са, че тя е довела до смяна на ролите при вземане на решение за брак“, пише в доклада си Ричард Фрай, автор на проучването, цитиран от CNBC.
“В миналото, когато работещите съпруги са били много по-малко, именно бракът е бил това, което е подобрявало социалния статус на жените. В последните десетилетия обаче мъжете са повече облагодетелствани от браковете по сметка.“
В изследването са участвали мъже и жени между 30 и 44 години – възраст, в която хората обикновено са взели тапия, сключили са брак и са започнали да градят кариера. Сравнителен анализ на данните показва, че ако през 1970-та 28% от съпругите в тази възрастова група са били с по-ниска образователна степен от съпрузите си, а 20% са били по-високо образовани от мъжете си, то през 2007-ма картината е противоположна – в 19% от браковете мъжете са с по-добро образование, а в 28% от случаите жените водят по този показател съпрузите си.
През 1970 година 4% от семействата са били с главен източник на доходи жената, докато днес вече 22% от съпругите изкарват повече от мъжете си. За това време надницата на жените е нараснала с 44%, а тази на мъжете – с едва 6%.
Важна причина за тези данни е фактът, че по време на кризата много повече мъже са загубили работата си от колкото жени.
 
Като основна причина за това психолозите посочват високото мъжко его и непримиримостта да проявят гъвкавост в работното време и дори в заплащането. Друга причина за смяна на ролите е западането на промишленото производство и изнасянето му в други страни с по-евтина работна ръка. Това оставя голяма част от мъжете със средно образование без работа и ги принуждава да се преквалифицират в по-слабо платена работа.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:45 | 13.09.22 г.
fallback