fallback

9 хиляди банкери може да си тръгнат от Лондон

Високите данъци ще прогонят финансистите в лагера на конкуренцията според кмета на Лондон

17:15 | 15.01.10 г.

Кметът на Лондон Борис Джонсън предупреди, че опасността хиляди високо платени банкери да избягат заради по-големите данъци на правителството върху бонусите, е напълно реална, предаде AP.
В писмо до министъра на финансите Алистър Дарлинг Джонсън призовава за спешна среща, за да бъде обсъдено въвеждането на нови данъци за високо платените банкери и временен 50-процентов данък върху бонуси над 25 хил. паунда.
"Правите едностранна промяна на данъците и рискувате да намалите конкурентоспособността на Лондон и да навредите на статута му на водещ център за финансови услуги в света, заедно с Ню Йорк", пише Джонсън в писмото.
Той прогнозира, че около 9 000 банкери могат да заминат за чужбина, което ще окаже въздействие върху правната, счетоводната, издателската и медийната индустрия в Лондон и ще доведе до спад на данъчните приходи.
За отправна точка на лондонските финансисти се считаше Женева. Швейцарският град обаче няма да може да поеме големия наплив заради претъпканите училища и недостига на жилища.
"Правителството не прави нищо друго освен да ускорява преминаването на този голяма група от таланти от Великобритания в лагера на конкурентите ни, които ги очакват с отворени обятия", отбелязва той.
Според някои депутати и анализатори предупреждението на Джонсън губи остротата си заради плановете, обявени на 14 януари от президента на САЩ Барак Обама за облагане на банките с данъци, за да бъдат възстановени държавните средства за спасяване на затруднените компании в разгара на финансовата криза.   
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:10 | 27.08.22 г.
fallback