fallback

Британското правителство посочи професиите на бъдещето

Нанолекари, „вертикални земеделци“ и космически екскурзоводи са част от професиите, описани в доклада като особено актуални в бъдеще

14:30 | 14.01.10 г.

Британското правителство публикува доклад, посветен на професиите, които ще бъдат особено актуални и търсени през следващите десетилетия, съобщи вестник The Daily Telegraph.
 
Извадки от доклада са публикувани на сайта ScienceSoWhat. Бъдещите участници на пазара на труда трябва да са подготвени за поне една от двадесетте професии, описани в него, ако искат да са конкурентоспособни и да са на гребена на професионалната вълна.
 
Според британското правителство първите позиции в трудовото бъдеще на човечеството ще заемат производителите на изкуствени части на тялото. На второ място ще бъдат нано-лекарите и технолози, а на трето земеделските производители, които ще се специализират в създаването и отглеждането на генетично модифицирани култури и животни.
 
Списъкът включва и "вертикални земеделски производители“, които ще бъдат ангажирани в отглеждането на хранителни култури, но не на земята, а на небостъргачи в градовете. Този бизнес ще изисква специфични знания и технологии. В проучването са включени редица професии на бъдещето като виртуални учители, космически екскурзоводи и специалисти, които ще се занимават с това да увеличават обема на човешката памет.
 
Министърът на науката и иновациите във Великобритания Пол Дрейсън казва пред изданието, че всички тези професии съвсем не принадлежат към сферата на научната фантастика. На учениците днес им предстои в бъдеще, когато пораснат, да бъдат поколението, което ще построи летящите автомобили и ще трябва да се пребори успешно с промените в климата.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:49 | 04.09.22 г.
fallback