fallback

Да се разведеш с олигарх

Руски олигарх ще бъде съден в Страсбург от съпругата си за 500 млн. долара компенсации за развод

15:03 | 13.01.10 г.

Алексей Мордашов

Развод като развод, но в случая става дума за колосални суми. Европейският съд по правата на човека в Страсбург в скоро време ще обяви решението си по делото за развода на руския милиардер Мордашов с първата му съпруга. Историята може да приключи с един от най-скъпите разводи в наше време, информира френският вестник "Фигаро".
Шефът на руската металургична група Алексей Мордашов бе 18-ти по богатство в света през 2008 година, а през 2006 година 40-годишният бизнесмен планираше да придобие европейската металургична компания Арселор (Arcelor). Що се отнася до личния му живот със съпругата си Елена той се бе разделил още през 1992 година.
От тогава не стихват юридическите битки между двамата. В бракоразводния процес съдът не веднъж вземаше страната на съпруга. Въпреки това Елена е убедена, че тези решения напълно могат да повлияят на богатството и могъществото на Мордашов. Поради това тя се обърна към страсбургския съд, обвинявайки руските съдебни власти в пристрастие.
 
Така руската държава ще бъда длъжна да представи аргументи в своя защита и да докаже, че в момента на развода Алексей Мордашов не е притежават средствата и влиянието, които днес има.
В иска на бившата съпруга на олигарха Елена Новицка се посочва, че влиянието, с което се ползва и използва сега Мордашов, пряко е повлияло при гледането на делото в съда.
Ябълката на раздора е правото на придобиването от съпругата още преди развода на акции на компанията, чиято стойност през последните години рязко скочи. Първоначалното споразумение за разделяне на имуществото бе оспорено от Новицка през 2001 година.
В първия си иск, подаден през март 2009 година, бившата съпруга на руския олигарх поиска от руската страна компенсация от 500 млн. долара. Окончателното решение на съдиите в Страсбург без съмнение ще предизвика шумни коментари в медиите, ако все пак бъде утвърден един от най-скъпите разводи в света, заключава "Фигаро".  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:20 | 06.09.22 г.
fallback