fallback

Японските бизнесмени стават още по-богати

Азиатците правят милиардите си от магазини за облекло, напитки и недвижими имоти

11:03 | 14.01.10 г.

Въпреки кризата общото състояние на 40-те най-богати хора в Япония през 2009 година е нараснало със 17,5 млрд. долара до 87 млрд. долара, съобщи американското списание Forbes, цитирано от ИТАР-ТАСС.
Две трети от това богатство е собственост на четиримата най-състоятелни японци. Втора поредна година най-богатият японец е изключително успешният бизнесмен Тадаши Янаи, президент на компанията Фаст ритейлър (Fast Retailer), която е мажоритарен акционер на бързо разрастващата се по цял свят верига от магазини за облекло Uniqlo.
 
Състоянието на Янаи се оценява от Forbes на 9,2 млрд. долара и през миналата година то се е увеличило с над 3 млрд. долара.
На второ място в списъка на най-богатите японци е Нобутада Садзи, президент на компанията за производство на алкохолни и безалкохолни напитки Сантори (Santory). Садзи на практика е удвоил състоянието си през миналата година, което вече е 8,6 млрд. долара.
Сантори води преговори за сливане с най-големия си конкурент - корпорацията Кирин (Kirin). Ако сделката стане факт, както и се очаква, ще бъде създадена най-голямата в Азия корпорация за производство на напитки от целия спектър - от бира и лимонада - до уиски и вино.
На трето място Forbes класира Акира Мори, който от бизнеса с недвижими имоти е спечелил през 2009 година 6,1 млрд. долара.   
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:14 | 29.08.22 г.
fallback