fallback

Рядък макет на британски лайнер се продава за 175 хил. долара

Корабът в оригинал е дълъг 195 метра и е плавал едва три години, преди да бъде потопен

09:20 | 07.01.10 г.

Корабът Алкантара

Масивен, внушителен и изключително рядък макет на океански търговски лайнер от знаменитата Първа световна война, който в последствие е превърнат в боен кораб, се продава за 175 хил. долара. 195-метровия оригинал Алкантара е бил построен от корабостроителницата Harland & Wolff в Белфаст специално за нуждите на Кралските пощенски линии и е пуснат във вода през 1913 година.
 
Година след първото си плаване лайнерът се превръща във въоръжен боен кораб, но за жалост скоро бива потопен – последната дата на плаване на Алкантара е 29 февруари 1916 година, а мястото, където и до ден днешен седят останките на кораба, потопен от немския Грийф, е Северно море.
Макет на големия лайнер в много по-малки размери – едва 4 метра – се предлага сега от фирма за антики в Маями. Той е направен през 1920 година и има оригинален махагонов сет за съхранение.
 
Продавачите са убедени, че цената от 175 хил. долара няма да се стори непосилно висока за истинските почитатели на корабното дело и знаменитата английска морска флотилия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:24 | 12.09.22 г.
fallback