fallback

Брокерската Коледа

В България, без излишни харчове и разочаровани от лошите ски условия са прекарали празниците българските брокери

16:46 | 06.01.10 г.

Коледните и новогодишни празници вече отминаха и хората се завръщат на работните си места с нови сили и ентусиазъм за работа. Как и къде са прекарали зимната си почивка финансовите анализатори и брокери от българските инвестиционни посредници?
 
Това провери Investor Style, като направи кратко допитване сред представители на водещи посредници у нас. Оказа се, че хората, които с трепет следиха развитието на бавно възстановяващия се пазар през изминалата година, са разчитали повече на чуждата организация за мястото на посрещане на Новата година. Голяма част от тях са разочаровани от лошите ски условия в края на миналата и началото на тази година и от факта, че не са могли да се порадват на истинска активна почивка.
 
Запитани дали пътуват до чуждестранни курорти, за да практикуват зимни спортове, част от анкетираните отговориха, че пистите в Австрия например са с много по-добри условия отколкото у нас, включително цените и таксите, които правят почивката дори по-достъпна отколкото в българските курорти. Сред споменатите български курорти, които финансовите анализатори предпочитат да посещават през зимата за ски ваканция, са Пампорово и Банско.
 
Кризата не се е отразила на разходите за празнуване на зимните празници, но е дала отражение върху желанието за по-голяма почивка. 20% от финансовите анализатори са се възползвали от възможността да удължат релакса, като слеят четирите почивни дни по Коледа и тези за Нова година. Други 40% споделиха, че не обичат дългите отпуски. Стоенето вкъщи пред телевизора и на масата не им се отразява добре, ето защо са напълно доволни от броя на официално обявените почивни дни. Въпреки слабата борсова търговия и липсата на голяма активност в края на годината те са предпочели да довършат работата си в офиса и не са предприели по-продължителна почивка.
 
Анкетата показа, че българските финансови посредници нямат навика да прекарват празниците в чужбина и предпочитат уюта на семейния дом, сбирките с приятели и пътуването до зимни курорти в България. Дали поради липса на въображение, прекалената натовареност през работната година или поради по-свит бюджет заради финансовата криза, българските брокери явно има върху какво още да поработят за втората част от мотото „work hard, play hard”*. А всъщност, поради свитите обеми на търговия, то може би избраният начин на почивка е напълно логичен. Така че за 2010 г. им пожелаваме повече работа и засилен интерес към капиталовия пазар.   
*Work hard, play hard - от англ. работи здраво и се забавлявай добре
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:28 | 20.08.22 г.
fallback