fallback

Подарък срещу подарък

По празниците често се подаряват излишни и ненужни неща, магазин в Словения обаче предлага замяна на подаръци

15:06 | 23.12.09 г.

Ако чекмеджетата ви са натъпкани с вещи от миналите Коледи под формата на нежелани подаръци, мястото, което може да посетите тази година и да ги размените, е магазин в столицата на Словения Любляна, предаде Reuters.
Решението да отворят магазин, където хората могат да занесат нежеланите си подаръци от Коледа, рожден ден, сватба или годишнина, е взето от четири жени. Идеята им е хората да разменят неща, които не харесват за други, които са им по сърце или могат да им бъдат полезни. А също така и да обмислят добре какво ще подаряват на близките си, особено преди Коледа.
"В днешно време хората правят и получават твърде много подаръци, така че смятаме за необходимо да има магазин, където всеки може да размени нежеланите. Така всеки подарък ще намери собственик, който да го оползотвори по най-добрия начин", казва Маша Цветко, една от четирите жени.
"Не слагаме цени на подаръците, всеки може да вземе каквото пожелае в замяна на това, което е донесъл. Надяваме се, че така ще вдъхновим хората да обмислят по-добре какво да подарят на близките си за празника и да ги окуражим да правят стойностни подаръци", допълва Цветко.
Всеки донесен в магазина подарък е поставен в спретнато опакована кутия, която е сложена под голяма елха. Снимката на подаръка е закачена на стената и така всеки посетител може да избира според желанията си - плетени покривки, плюшени играчки, ключодържатели, вази, парфюми, свещи, чорапи, чанти, шапки, часовници и дори поставка за компактдискове.
 
Подаръците са придружени от кратки бележки, поясняващи защо са донесени в магазина. Имена обаче не се споменават, за да се избегнат евентуални неудобни ситуации.
В първата седмица от отварянето на магазина около 200 подаръка са сменили собствениците си. Очаква се обаче по-голямо търсене след Коледа и Нова година. Магазинът ще остане отворен до 8 януари.
Четирите жени работят без заплащане. Помещението също им е предоставено без пари от местната общност.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 11.09.22 г.
fallback