fallback

Коледна трапеза в Италия

Италианският сладкиш ще компенсира по-малките разходи на италианците за подаръци тази година

10:31 | 23.12.09 г.

В натоварена пекарна в центъра на Милано рафтовете, отредени за традиционните коледни сладкиши - панетоне, са почти празни.
През целия ден поток от жители и гости на града се е насочил към пухкавия сладкиш с форма на домашно приготвенo лакомство, покрит със стафиди и сушени плодове, който е основна част от коледната трапеза на италианците.
"Няма да е Коледа без панетоне. Това е нещо задължително за всеки италианец", казва Марко Брандани, главен изпълнителен директор на втората по големина компания в бранша, цитиран от Reuters.
Тази година италианците може би ще похарчат по-малко пари за коледни подаръци, но със сигурност няма да отделят по-малко за сладки неща. Производителите на празничното изкушение признават, че отчитат увеличаване на продажбите, докато засегнатите от кризата потребители търсят утехата на традицията.
Лидерът в тази пазарна ниша Баули (Bauli), който тази година придоби конкурентните компании Мота (Motta) и Алеманя (Alemagna), отчете увеличаване на поръчките с 15 на сто спрямо миналата година.
Групата, която има пазарен дял от 40 на сто и диверсифицира бизнеса си, предлагайки през цялата година кроасани и бисквити, за коледните празници тази година ще произведе 35 милиона сладкиша панетоне и пандоро (друг традиционен италиански коледен козунак). Продажбите на тези продукти носят близо половината от годишните приходи на компанията, оценявани на над 400 млн. евро през 2009 година.
Миналата година италианците са изяли 88,7 тона коледни сладкиши, сочат данни на италианската асоциация на сладкарите AIDI.
Цената на панетоне може да достигне от 5 евро за килограм сладкиш в супермаркетите до над 30 евро в луксозните кафенета.
"Това е разработен пазар, който обаче все още отчита растеж", отбелязва Марко Брандани.
"Сладките неща носят утеха особено в трудни периоди. Панетоне е символ на италианската традиция, а когато цари известна несигурност, традициите не отстъпват", допълва Брандани.   
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
fallback