fallback

Червеното вино става по-сладко, когато...

Осветлението заблуждава вкусовите рецептори на консуматорите, като ги кара да мислят, че виното става по-хубаво на червена или синя светлина

11:06 | 15.12.09 г.

Известно е, че цветът на напитката се отразява върху възприемането на характеристиките й. Германските учени доказаха, че околното осветление също въздейства на вкуса, макар и да няма връзка с цвета на виното в чашата.

Червеното и синьото осветление заблуждават хората, като ги кара да мислят, че виното е с по-хубав вкус, пише вестник Daily Telegraph, позовавайки се на германски учени.

Така в баровете евтино вино може да бъде продадено като по-скъпо, предупреждават учените от университета "Йохан Гутенберг" в Майнц.
Екипът на д-р Даниел Аберфелд-Твистел e дал на доброволци да опитат ризлинг от една и съща бутилка на различно осветление.
Отзивите на участниците в експеримента показват, че виното им се е сторило един и половина пъти по-сладко на червена светлина, отколкото на бяла или зелена светлина. Оценките за плодов вкус също са най-високи на червена светлина.
Осветлението има още един ефект. Пиещите са готови да платят евро в повече за чаша, когато лампите са сини или червени.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:55 | 06.09.22 г.
fallback