fallback

Шампанско за здраве

Пенливото вино в умерени количества влияе добре на сърцето подобно на червеното вино

14:02 | 14.12.09 г.

Изследователи от университета на Рединг, Великобритания, са открили, че подобно на червеното вино шампанското е полезно за сърцето, пише вестник Daily Telegraph.
Пенливото вино съдържа полифеноли - антиоксиданти, които намаляват вредните ефекти на свободните радикали върху клетките.
В частност тези антиоксиданти забавят отстраняването на азотния оксид от кръвта. Повишените нива на азотен оксид разширяват кръвоносните съдове, понижават кръвното налягане и намаляват риска от инфаркт или инсулт.
"Открихме, че умереното количество шампанско влияе благоприятно върху кръвоносните съдове. С наближаването на празниците хората все по-често ще отварят бутилки с шампанско. Сега те вече ще знаят, че пенливото вино не само носи радост на душата, но и че е полезно за сърцето", казва д-р Джереми Спенсър, ръководител на изследователския екип.
Специалистите от университета на Рединг са открили още, че и какаовите зърна са богати на антиоксиданти. Това означава, че изпиването на чаша какао преди лягане също е от полза за сърцето, "макар да не е толкова забавно", допълва д-р Спенсър.   
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:57 | 23.08.22 г.
fallback