fallback

Лошият вкус пречи на новозабогателите руснаци

Руските олигарси често демонстрират състоянието си по всевъзможни пищни и понякога кичозни начини

11:35 | 09.12.09 г.

Хотел Mardan Palace

Според министър председателя на Русия Владимир Путин новобогаташите в страната имат проблем с вкуса към нещата, за които харчат парите си. Това каза той, коментирайки харчовете на част от милионерите в Русия, които притежават огромни състояния.
„Новобогаташите натрупаха състояния доста бързо, но не могат да се стърпят да не демонстрират статуса си. И да – това е наш проблем“, каза Путин, цитиран от Reuters, на годишната среща с граждани на Русия, на която те можеха да му задават всякакви въпроси.
Интерес предизвика катастрофата, която стана в Швейцария тази година с богати руснаци. В нея участваха спортен модел Lamborghini и Bugatti Veyron - последната е най-скъпият модел кола в света с цена от 1,9 млн. паунда.
„Едно време в страната ни богаташите демонстрираха състоянието си, като си слагаха златни зъби и то отпред, така че да се забелязват от всички. Lamborghini и другите скъпи коли са днешната форма на златен зъб, която използват новобогаташите, за да покажат състоянието си“, каза Путин.
Политикът обясни, че не вижда нищо нелегално или криминално в бизнеса на милиардера Телман Имаилов, който построи луксозен хотел в Турция но спомена, че тези предприемачи, които разполагат с ресурси, е добре да ги влагат в страната си.
„Като например за построяване на хотел в Сочи“, каза Путин, по повод приближаващата олимпиада в руския град през 2014 година.
Откриването на Mardan Palace Hotel на Имаилов в Турция, за построяването на който бяха вложени 1,4 млрд. долара, беше отразено като един от най-пищните демонстрации на благосъстояние на руските олигарси.
На партито по случай отварянето на хотела върху гостите от тавана се изсипал дъжд от 100 доларови банкноти като атракция.
Богатите руснаци купуват едни от най-скъпите яхти и имоти из цяла Европа. Те са коментирани като част от богаташите с най-лош вкус и безразборни харчове не само от техните сънародници, но и от граждани на различни страни по света.
Докато 21 млн. руснаци или 15% от населението на страната живее със 180 долара на месец, сред 142 милиона граждани на страната има 34 милиардера и няколко мулти милионера, които са натрупали състоянието си от 1991 година насам или след края на комунистическия режим.
По улиците на Москва често могат да бъдат забелязани модели на Bentleys, Aston Martins, Porsches и Lamborghinis, както и редица луксозни бутици и ресторанти с внушителни цени.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 30.08.22 г.
fallback