fallback

Неапол патентова пицата си

Италианският град ще получи признание за традиционното ястие, превърнало се в символ на неаполитанската култура

10:22 | 09.12.09 г.

Жителите на южния италиански град Неапол се готвят да голямо тържество, очаквайки официално признание за прочутата неаполитанска пица, пише вестник Corriere della Sera.
Европейският регулаторен комитет за географски указания и наименования за произход ще обявят тази пица за гарантирано традиционен продукт. Така ЕС ще защити от имитации и фалшификации едно от най-известните по света блюда.
Областният управител на италианската област Кампания Антонио Басолино определи очакваното признание за пицата на Неапол като справедлива награда за един от продуктите, превърнали се в символи на неаполитанската култура и традиции.
Представители на Асоциацията на неаполските майстори пицари признават, че чакат този момент цял живот.
Председателят на Асоциацията "Истинска неаполитанска пица" Антонио Паче обаче е по-предпазлив. Той припомня, че и в миналото пак се е очаквало подобно признание за пицата, но това така и не се е случило. Паче допълва, че дори и неаполитанската пица да получи признанието за гарантирано традиционен продукт, ще бъде много трудно да се разпознаят нейните имитации. Той припомня, че тази пица е специална не само заради качеството на използваните продукти, но и заради майсторлъка, вложен в приготвянето на тестото, в дозирането на продуктите и в специфичното им смесване в едно цяло.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 06.09.22 г.
fallback