fallback

Кое е по-опасно – ниските равни обувки или токчетата?

Високите токчета са елегантни и издължават тялото, балетните пантофки са удобни и практично, но истината е някъде по средата

14:00 | 04.12.09 г.

За вредата от токчетата всички са чували, но неочаквано медиците дадоха и друго мнение за обувките, които носим.
 
Експертите утвърждават, че ниските равни обувки са не по-малко опасни. Ортопедите по цял свят са разтревожени от ръста на травмите у хората, които обичат да носят ниски обувки без токчета.
 
Предпочитането им може да доведе до болки в краката, повредени връзки на колената, стрелкащи болки в гърба и даже артрит.
Защо ниските равни обувки не са полезни? Хората не забелязват, че когато ги използват, започват да си влачат краката.
 
Равните подметки заставят стъпалата да се движат в обувката, разтягайки свръзките и сухожилията. Такива незабележими на пръв поглед движения могат впоследствие да предизвикат сериозна болка в пръстите на краката, особено в големия палец.
 
Когато стъпалата не се чувстват комфортно, страдат колената. Обикновено хората, които активно се занимават със спорт, имат проблеми с тях. Но и 20-годишните момичета, които носят равни обувки, имат подобни проблеми. Съветът на лекарите е да не се носят постоянно ниски обувки с равна подметка. Да не се злоупотребява и с токчетата. Идеалният размер на токчетата е 2,5 см.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:34 | 11.09.22 г.
fallback