fallback

Спасяваме планетата за 2 евро на ден

Ще трябва обаче да намалим шофирането и консумацията на месо

13:04 | 02.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейците могат да намалят парниковите емисии до много по-безвредни нива, налагйки си ограничения, които ще им струват средно само две евро на ден. Ще трябва обаче да се ограничи шофирането и консумацията на месо, гласи доклад на Стокхолмския институт за околната среда, цитиран от Ройтерс.  
 
Други дългосрочни промени включват пътуване с влак вместо със самолет на разстояния по-малки от 1000 км, гласи докладът, възложен от природозащитната организация „Приятели на земята-Европа“.  
Проучването е насочено към намаляването през следващото десетилетие на парниковите емисии на въглеродния диоксид в Европа до 40% спрямо равнищата от 1990 г.  
„Не става дума само за инвестиране, а и за промяна в начина на живот“, заяви участничка в кампанията на „Приятели на земята-Европа“.  
Докладът предлага намаляване на въздушния транспорт в ЕС с 10% до 2020 г. и на пътуването в лични автомобили с до четири процента.  
Железопътният транспорт трябва да се увеличи с 9%, а консумацията на месо да се намали с около 60%, допълва участничката в кампанията.  
Европейският съюз обеща да намали емисиите на въглероден диоксид до 2020 г. с до 20 на сто спрямо нивата от 1990 г. ЕС заяви, че ще ги намали с почти една трета, ако други богати страни се съгласят да последват примера на съюза на световната конференция за климата в Копенхаген този месец.  
Много учени обаче твърдят, че богатите страни трябва да направят много по-големи съкращения на парниковите емисии, за да се задържи покачването на температурата под 2 градуса по Целзий.
 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:42 | 11.09.22 г.
fallback