fallback

Голямото пазаруване започва

Очаква се старта на празничното пазаруване тази година да е по-силен заради отшумяващата рецесия

09:36 | 27.11.09 г.

Очаква се до 134 милиона американци да отворят широко портфейлите си през последния петък на ноември с началото на празничния сезон на традиционния "черен петък", предаде DPA.
Националната федерация на търговците на дребно очаква заради отслабването на рецесията да има 6 милиона клиенти повече в магазините в сравнение с "черния петък" през 2008 година.
Денят след Деня на благодарността, известен като "черния петък", дължи името си на факта, че обикновено тогава търговците на дребно излизат на печалба (от англ. - "move into the black").
Много магазини отварят много рано, тъй като са свикнали с големите опашки от "жадни" за отстъпки купувачи.
Миналата година служител на водещата американска верига от универсални магазини Уол-Март (Wall-Mart) загина, след като бе прегазен от тълпа купувачи. Затова от управата на магазина обявиха, че ще остави по-голяма част от 833-те си магазина в САЩ отворени денонощно, за да избегне струпване на тълпи с невъобразими размери в петък сутринта.
Според изследване на Националната федерация на търговците на дребно 57 милиона потребители със сигурност планират да посетят магазините през ваканцията около Деня на благодарността, а други 77 милиона посочват, че ще го направят, ако има за тях атрактивни оферти.
Миналата година 49 милиона души за заявили, че са твърдо решени да пазаруват по празниците, а 79 милиона потребители са очаквали изгодни отстъпки. През 2008 г. САЩ отчетоха най-слабия празничен сезон в историята, тъй като американците ограничиха значително разходите си в разгара на глобалната рецесия.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:13 | 11.09.22 г.
fallback