fallback

Най-скъпите блюда по света

Рафинирани лакомства, които се консумират с позлатена лъжичка и струват хиляди долари може да опитате в различни части на света

10:12 | 26.11.09 г.

Ресторант Serendipity

Изтънченото удоволствие от поглъщането на най-редките и скъпо струващи деликатеси е достъпно основно на най-запалените гурмани. Ако и вие изпитвате желание да опитате от рафинираните лакомства, подгответе се за голямо количество нули в сметката, която ще платите, и за това, че ще ви бъде вкусно.   Черен хайвер Хайверът /черен и червен/ никога не е бил евтин, но най-високата цена в момента се дава за хайвера от иранската белуга – албинос. Това лакомство рядко се изнася, а когато се прави, хайверът се поставя в 100-грамова кутийка от злато. Цветът на гастрономическото изкушение е от тъмносив до светлосив, като най-много се цени най-светлият, който се извлича от старите риби. Хайверът обикновено се нанася на препечена филия, като се използва лъжичка от
 
седеф, кост или мрамор, тъй като обикновените метални прибори могат да придадат нежелан привкус на деликатеса. Килограм от този хайвер може да достигне цена от 25 хил. долара. Освен превъзходния си вкус, той е известен и с целебните си свойства, в частност се използва като афродизиак и като средство против стареене.
Сандвич Всеки може да си направи сандвич, но най-скъпият клубен сандвич може да се опита само в ресторант от мрежата „Фон Есен”, разположен в лондонския хотел Cliveden House. Почти 200 долара струва коронното блюдо на Джеймс Паркинсон – сочен, вкусен сандвич от три части, в чийто състав влизат: испанска шунка, месо от угоена кокошка, бели трюфели, яйца от пъдпъдъци, изсушени италиански домати и хляб, приготвен с особена закваска.
Баница за 15 900 долара Любителите на баници си струва да дегустират творението на английски готвач, който сътворява разкошна баница. Той е използвал японско говеждо wagyu /100долара/, 2 бутилки вино Chateau Mouton Rothschild /всяка по 4 200 долара/, бели трюфели и златно фолио, предназначено за храна. Общата стойност на баницата е 15 900 долара, а едно парче струва 1 990 долара.
Пица със сюрприз Тази пица е постижение на бързата храна. Тя се приготвя от готвача Ренато Виоли, който работи в градчето Агрополи, намиращо се до Салерно. Удивително вкусната 20-сантиметрова пица се приготвя 72 часа и съдържа моцарела, три вида хайвер, омари и австралийска розова сол Murray River. Качеството на всяка троха от тази сол се проверява ръчно. В приготвянето на пицата участват още един готвач и един сомелиер. Накрая се получава пица, достойна за кралски особи, а една порция струва 15 хил. долара.
Закуска за 1000 долара в Ню Йорк Ако сте в Ню Йорк и направите утринна визита в ресторант Le Parker Meridien, там може да ви предложат най-скъпия в света омлет на шокиращата цена от 1000 долара. Ако си го поръчате, ще се наслаждавате на прекрасното съчетание от яйца, омари и хайвер от пъструга.
Шоколад haute couture Сред сладкишите ценовият рекорд принадлежи на американската фирма Knipschildt Chocolatier. Черният шоколад, произвеждан от тази фирма, струва 2 600 долара за 1 фунт /453 грама/. В магазина на компанията има и по-евтини варианти, но продукцията се предоставя на клиента по предварителна поръчка.
За децата – сладолед Накрая, ако ви е останало нещо в портмонето, може да си поръчате сметанов сладолед в ресторанта Serendipity в Манхатън. Когато за първи път тук сервирали сладолед за 1000 долара, той попаднал в книгата за рекорди на Гинес. Десертът, назован Grand Opulence Sundae, е много популярен сред знаменитостите. За него се вземат пет топки сладолед, направен с ванилия от Таити и Мадагаскар, поставят го в кристална чаша, покриват го със златно фолио, което се яде, и посипват с трохи от най-изискания в света шоколад Amedei Porceleana и късчета от редкия шоколад Chuao, приготвен от какаови дървета, отгледани по крайбрежието на Карибско море във Венецуела. След това сладоледът се украсява със свежи и захаросани плодове от Париж, позлатено драже, трюфели и марципанови вишни. На върха се поставя позлатено захарно цвете и чашка с десертен хайвер. Сладоледът се консумира с лъжичка, покрита с 18-каратово злато.    
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:57 | 10.09.22 г.
fallback