fallback

Първата празнична вечеря на Обама

В чест на индийския премиер семейство Обама покани 338 души в огромна шатра пред Белия дом

17:06 | 25.11.09 г.

Вегетариански блюда, холивудски звезди и тоалети, вдъхновени от индийската култура, белязаха официалната вечеря, която президентът на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел дадоха за гостуващия им премиер на Индия Манмохан Сингх и съпругата му Гуршаран Каур, предадоха световните агенции.
Вечерята се състоя под специално издигната на Южната морава на Белия дом огромна шатра, която можеше да събере до 400 гости, съобщава FP.
За първи път, откакто влязоха в Белия дом, Барак Обама и съпругата му дават официална вечеря за високопоставен гост. Предшественикът на Обама - Джордж Буш даде общо шест такива вечери през осемте години на президентския пост. Бил Клинтън даде 29 вечери, докато беше президент за два мандата.
За първата официална вечеря, дадена от сегашния президент на САЩ, менюто бе подготвено от главната готвачка на Белия дом Кристета Комфорд и от специално наетия от Мишел Обама главен готвач на нюйоркския ресторант "Акуавит" Маркъс Самюелсън, известен със скандинавската кухня, която предлага. На трапезата преобладавали вегетарианска и индийска кухня с традиционното къри, зеленчукови блюда с картофи, патладжани, различни салати и подправки, отгледани екологично чисто в зеленчуковата градина на Белия дом. Картофени кюфтета, ориз басмати и супа от червена леща също бяха поднесени на високите гости. Тъй като вечерята се състоя в навечерието на Деня на благодарността (който в САЩ е на 26 ноември) имаше и традиционен пай с тиква и плодова пита с круши, залети с мед от кошерите на Белия дом.
За официалната вечеря в чест на индийския премиер първата дама на САЩ облече тоалет на дизайнера Наим Хан - американски стилист, роден в Индия. Пред CNN дизайнерът подчерта., че е искал да облече Мишел Обама с бляскав и същевременно вдъхновен от индийските традиции тоалет.
Наим Хан е създател на тоалети за церемониите по връчването на наградите Оскар на певицата Бионсе и актрисата Катрин Хейгъл. За ушиването на роклята на Мишел Обама са му били необходими три седмици и 40 шивачи, разказа самият дизайнер.
На вечерята в Белия дом присъстваха 338 души. Сред тях имаше министри от правителството на Обама, сред които държавният секретар Хилари Клинтън, дарители за предизборните кампании на Барак Обама и Клинтън, губернатори, американски и индийски бизнесмени, дипломати, холивудски звезди.
Сред звездите на вечерта беше режисьорът Стивън Спилбърг. Той дари 50 хил. долара за тържествата по встъпването на Обама в длъжност като президент.
Сред гостите беше наследничката на хотелите "Хаят" - милиардерката Пени Прицкър, която събра 200 хил. долара за кампанията на Обама миналата година и 300 хил. долара за тържествата по встъпването му в длъжност. Сред гостите бяха също режисьорите Дийпак Чопра и М. Найт Шаямалан, както и индийският композитор А.Р. Рахман, който тази година спечели Оскар за музиката във филма "Беднякът милионер".   
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:40 | 28.08.22 г.
fallback