fallback

Почивка по време на работа

Разнообразните задачи на работното място и честите малки почивки са важни за запазване на добра работоспособност

14:37 | 24.11.09 г.

Тялото ни се нуждае от почивка – няма две мнения по този въпрос. Отдихът обаче се свързва със свободното време а то, в работния ден, е ограничено. Но дори докато работим е добре да отдъхваме пълноценно. И все пак – никой няма да одобри дълга почивка в работно време. Ето защо може да се възползваме от добре познатия съвет – добрата почивка е свързана с разнообразяване на заниманията. Човешкият мозък (както и целият организъм) работи по-добре и е по-продуктивен когато не е обременен от монотонност и автоматизирани действия.
Забелязвали ли сте, че малките деца са способни по цял ден да се движат особено активно, без да застанат за минутка спокойно? Това се дължи на честата смяна на различни видове физическа активност, при която се задействат много група мускули. Ето защо децата са по-активни от повечето възрастни, които ежедневно се занимават с една и съща еднообразна дейност.
И все пак това не означава, че е нужно само разнообразие, за да не изморяваме прекомерно тялото и мозъка си на работното място. Малките и чести почивки между свършени задачи също са от голяма важност за запазване на работоспособността на човешкия организъм. Дали ще е за чаша чай, кафе или ободрителна напитка, добре е да намирате време за ставане от бюрото и раздвижване. Това ще ви помогне не само да се раздвижите, но и да се откъснете за известно време от работата си, а току виж ви хрумнало и решение на проблем или нова идея по пътя до машината или кафенето.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:52 | 12.09.22 г.
fallback