Токио бе обявен за световна столица на ресторантите с три звезди, дадени от гида Мишлен 2010 година. Японската столица изпревари досегашния лидер - Париж, предаде FP.
С 11 ресторанта, получили най-високата оценка за кулинарни постижения - три звезди, Токио категорично е световната гастрономическа столица и градът с най-голям брой ресторанти, получили три звезди, обясни Жан-Люк Наре, директор на Гид Мишлен (Guides Michelin) на пресконференция.
Наре все пак отбеляза, че в Париж има 40 000 ресторанта, което е четири пъти по-малко, отколкото в Токио, където те са 160 000.
Първото издание на гида на Мишлен е публикувано през август 1900 година във Франция. От тогава компанията поддържа традицията всяка година да издава кратки справочници, в който анонимни специалисти в ресторантьорството изказват преценката си за заведенията в определен град и класират местата за хранене по различни показатели като обслужване, качество на храната, атмосфера, цени и други. Гидът на Мишлен за 2010 година е дал общо 261 звезди или с 34 повече, отколкото миналата година, на общо 197 ресторанта.
Японската кухня продължава да бъде на почит с 67 на сто от избраните от Мишлен заведения, като останалите ресторанти, привлекли вниманието му, предлагат китайска, френска, смесена, италианска и испанска кухня.