fallback

Колекционерка на дизайнерски дрехи

Сред 3000-те рокли присъстват и такива с интересна история от миналото

17:18 | 11.11.09 г.

Да притежават над 3000 рокли, повечето от които дизайнерски или от различни епохи, е мечта за всяка жена. За модния куратор от Сидни Шарлот Смит тази мечта се е превърнала в реалност, предаде Reuters.
Смит, която е куратор на колекциите в Модната галерия на австралийския клон на прочутото международното училище за моден дизайн ESMOD, е наследила безценните тоалети от баба си - американката Дорис Дарнел, известна колекционерка на дрехи.
Колекцията включва рокли от периода между 1790 и 1995 г. Години наред Дорис Дарнел е събирала тоалети на прочути дизайнери като Диор, Унгаро, Шанел, сватбени рокли на стотици години, ръчни чанти, шапки с пера. Внучката й Шарлот Смит обаче разбира колко ценно е наследството й, когато открива книга, в която баба й е описала истории за роклите и за жените, които са ги носили.
"Това не е просто колекция от рокли, а нещо като социален спомен. Всеки човек, независимо дали е мъж или жена, има специална дреха, която извиква спомени. Именно към това се е стремила баба ми - да запази жива всяка от тези истории", казва Шарлот Смит, която се установява в Австралия, след като е живяла в Париж, Лондон и Ню Йорк.
Шарлот Смит е издала книга, озаглавена "Мечта за Диор", в която са описани 140 рокли от колекцията.
Сред интересните експонати например е роклята, заради която жена на име Емили Ашли е била глобена през 80-те години на 19-и век, защото не е носила корсет под нея.   
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:39 | 08.09.22 г.
fallback